2016. szep 16.

3. Szélesítsd ki az aktivizmus definícióját

"Az aktivizmust gyakran azonosítjuk megbeszéléseken való részvétellel, felvonulásokkal, kampányolással, ami rettenetesen fontos. Ez ügyben sokat tanultam Joanna Macy-től. A Nagy Fordulatról (Great Turning) az ő szemében az a történet, ami itt és most, általunk jön létre. Ő a nagy Fordulat három dimenziójáról beszél. Az első (habár mindhárom egyformán fontos) a „tiltakozó akciók”, ami gyakran a hagyományos aktivizmust jelenti. A tiltakozó akciók azok, amikkel az értékeinket leginkább meg tudjuk tartani? Hogyan cselekedjünk, hogy megvédjük a bioszférát, az erőforrásokat? Ide számítanak a kampányok, a figyelem felkeltés, a jogi beadványok, a törvénymódosítások kiharcolása.

De a második típusú aktivizmus, a második a három egyenlőből, fenntartható társadalmat támogató cselekvések és szerkezetek. Úgy gondolok erre, mint az új életforma zöld hajtásaira. Ez maga a fenntartható oktatás fejlesztése, az egészségügy fenntarthatósági szempontú vizsgálata, az egész kommunikációs módszereink vizsgálata. Arra fókuszál, hogyan szerveződünk, milyenek a találkozóink. Új társadalmat épít körülöttünk. Nem várja, hogy valami nemzetközi bizottság hozzájáruljon, vagy valamely kormányzat megszavazza. Azt mondja „Kezdjük el itt és most!”. Hogyan nézne ki egy életigenlő társadalom? Hogyan kezdjük el kialakítani most? Ide tartozik a permakultúra, vagy a Hihetetlen Ehető Todmorden (Incredible Edible Todmorden), ahogyan a Black Isle-i Millió Mérföld (Million Miles). És persze ide tartozik rengeteg dolog, amiről írtatok a „21 Átalakuló Történet”-ben (21 Stories of Transition). Ez tehát a második fajta aktivizmus.

A harmadik a tudatosság béli eltolódás, a szívünk és agyunk belső tájainak szemlélése. Ennek a hangsúlyozásában úttörő szerepet tölt be Sophie Banks munkája a Belső Átalakulás (Inner Transition) terén. Ezt is az aktivizmus részének látjuk. Az aktivizmusnak része, hogy mi történik ott belül, ez az a lépcsőfok a tudatosság és a cselekvés közötti változásban, amiről beszéltem."