Helyi gazdaság

A helyi gazdaság célja az egész közösség jóllétének maximalizálása:

 • bőséges lehetőséget kínálni szükségleteink kielégítésére;
 • méltányosan használni és elosztani az erőforrásokat;
 • tiszteletben tartva a természet korlátait.

A nemzetközi Átalakulás Hálózat a REconomy programja keretében összegyűjtött néhány jó példát, melyből tizet lefordítottunk inspirációnak.

 1. The Big Lemon: fenntartható busz szolgáltatás
 2. The Bristol Bike Project: szociális bicikliműhely
 3. DE4 Food: élelmiszer helyi termelőktől
 4. Dot Dot Dot Property Ltd: önkéntes tulajdonvédelem lakhatásért cserébe
 5. The Handmade Bakery: bio pékség és kávézó
 6. Hestia Care at Home: idősgondozó szolgáltatás
 7. London Creative Labs (LCL): helyi munkahleyteremtés
 8. Norwich Farmshare: vegyszermentes közösségi mezőgazdaság
 9. The Restart Projekt: elektronikai eszközök szerelése közösségileg
 10. Uig Community Co-operative Limited: szociális házhozszállítás és posta

Hasonlóan inspiráló magyar projekteket gyűjtünk a projektek menüpontban.


The Big Lemon

A The Big Lemon célja, hogy olcsó, barátságos és fenntartható busz szolgáltatást nyújtson. Ezzel ösztönözni szeretnék, hogy az emberek autók helyett fenntartható alternatívák felé forduljanak a közlekedésben.

A Big Lemon szolgáltatásának keretében, az emberek olyan buszokat, kisbuszokat használhatnak, amelyek újrahasznosított növényi olajjal működnek. Az olajt helyi éttermekből gyűjtik össze és helyben, saját maguk dolgozzák fel.

A vállalkozás két helyi tömegközeledéses busz szolgáltatást nyújt, valamint fesztivál és privát busz szolgáltatást is. Ennek keretében 10 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatnak és 8 részmunkaidős alkalmazottat. A The Big Lemon nem csupán a közösségben aratott nagy sikert, de stabil profittal is rendelkezik. Az alkalmazottak egy próbaidős periódus után maguk is  részvényesekké válnak a vállalkozásban.

A The Big Lemon különböző közösségi, iskolai rendezvények keretében igyekszik megosztani tapasztalatait a közösség tagjaival.     

    

Honlap linkje

     


The Bristol Bike Project

A Bike Project olyan embereknek kínál egyszerű de értékes és fenntartható közlekedési módot, akik a társadalom peremére szorultak. A Bike Project rossz állapotú bicikliket újít fel és juttat el alternatív közlekedési eszközre rászoruló embereknek. Ennek keretét az Érdemelj ki egy Biciklit! rendszer adja.

A Bike Project két teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat. Az ő feladatuk, hogy felújítsák az elavult bicikliket, vagy akár, hogy több rossz bicikliből egy használhatót összerakjanak. Ezen felül vállalnak biciklijavítást is. Ezzel a módszerrel a Bike Project igyekszik elősegíteni az újrahasznosítás elterjedését az új biciklivásárlás helyett. A projektben azonban önkéntes alapon is dolgozni, a feladat hasonló. A segítségért cserébe idővel az önkéntesek is saját biciklire tehetnek szert. Több mint 40 önkéntes alkalmazott él rendszeresen ezzel a lehetőséggel.

A vállalkozás az anyagiakat tekintve önfenntartó, kvázi nonprofitként működik.

Honlap linkje

 


DE4 Food

A DE4 jelölés Angliában egy irányítószám. A DE4 Food vállalkozás az ilyen irányítószámmal rendelkezőknek nyújt helyi, széles választékú és jó árazású élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek keretében az élelmiszerek gyakorlatilag egy 15 mérföldes körön belülről érkeznek a vásárlókhoz.

A DE4 célja, hogy felkarolja a helyi kistermelőket, elősegítse a fenntartható és egészséges élelmiszerek elterjedését, valamint, hogy piacot nyújtson az ilyen termékeket előállítóknak. A kereskedés egy online felületen történik, ahol a kereslet könnyen találkozhat a kínálattal.

Szeretnének segíteni azon a nehézségen, ami a piacra lépést jelenti ezeknek a kistermelőknek. Ezért egy egyszerű utat kínálnak a kereskedő és a vásárló között. A DE4 szolgáltatásai közé tartozik, hogy az új vállalkozások számára előzetes piac és igény felmérést is készítenek, valamint, hogy tanácsokkal, a megfelelő marketing stratégia eltalálásával segítik őket.

A DE4 jelenleg csak önkéntes alkalmazottakat foglalkoztat.

Facebook oldaluk


 


Dot Dot Dot Property Ltd

Ez a vállalkozás olyan otthonoknak, épületeknek nyújt önkéntes tulajdon és biztonságvédelmet, amelyek enélkül üresen, védelem nélkül maradnának. Az önkéntesek mindezért cserébe szállást kapnak.

Ez a körforgás a közösségben erősíti az összetartást. A Dot Dot Dot és őrei fizetséget nem, csupán felajánlásokat fogadnak el a szálláson kívül.

Az önkéntes őrök nem csupán vigyáznak a felügyeletük alatt levő értékekre, hanem tisztán és rendben is tartják azokat. Megelőzik, hogy egy kert elgazosodjon, egy lakás bepenészedjen vagy, hogy elrozsdásodjon a kerítés. Kisebb felújításokat is szívesen elvégeznek.

A vállalkozás öt főt foglalkoztat teljes munkaidőben, az önkéntes őrökön kívül. A vállalkozás olyannyira népszerűvé vált, hogy a felajánlásokon alapuló rendszerben is profittal tudnak működni.

Honlap linkje

 


The Handmade Bakery

A vállalkozás célja, hogy egészséges, tápláló élelmiszereket állítson elő organikus alapanyagokból.

A Handmade Bakery csak megbízható élelmiszertermelőktől vásárol alapanyagot, olyanoktól, akiket régóta ismer, így megbízik benne, hogy termékeik teljesen természetesek, vegyszer és adalékanyag mentesek. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az élelmiszerek helyeik legyenek, ezzel is erősítve a helyi gazdaságot. A pékfélék sütésén és árusításán kívül egy kávézót is üzemeltetnek, ahol természetesen a sütött finomságok is fogyaszthatóak. Jelenleg nyolc alkalmazottal dolgoznak és négy évnyi befektetett munka után immár profittal működnek.

Honlap linkje

   

 

 


Hestia Care at Home

A vállalkozás idős embereknek segít a mindennapi tevékenységében. A vállalkozás erősen helyi beágyazottságú, egy 7-8 mérföldes körön belül vehető igénybe idősgondozó szolgáltatásuk.

Idősgondozó tevékenységük rendkívül szerteágazó, segítenek a mindennapi feladatok ellátásban mindenkinek aki fizikailag vagy szellemileg rászorul. Lehetőséget teremtenek az idősek számára, hogy igénybe vegyék azokat az egyéb alapvető szolgáltatásokat, melyeket segítség nélkül már nem lennének képesek. Mindezek mellett odafigyelnek az egyedül maradt, magányos idősekre is, hogy mindannyian a közösség tagjának érezhessék magukat.

A vállalkozás öt embert foglalkoztat és régóta sikeres mind pénzügyileg, mind a közösségben.

Honlap linkje

 


London Creative Labs (LCL)

Az LCL célja, hogy munkahelyeket teremtsen helyben, olyan helyi embereknek, akik munkanélküliek. Az LCL közösségi megközelítést alkalmaz, a foglalkoztatást helyi cégek bevonásával éri el. Sok nagyváros rendelkezik olyan környékekkel, amelyekben magas a munkanélküliség aránya. Az LCL ennek enyhítésére útnak indította a Social Startup Labs elnevezésű projektjét, amely az emberek tudására és kreativitására építve segít nekik munkahelyet találni. A Social Startupok keretében a résztvevők workshopokon vehetnek részt, ahol a közösség tagjai együtt olyan lehetőségeket, piaci réseket találhatnak, amelyek betöltésére érdemes közösen vállalkozást indítaniuk. Az LCL a vállalkozások elindulása során segít nekik kidolgozni a megfelelő stratégiát valamint egyéb képzéseket nyújt számukra. 

Az LCL Skill Camps-eket is szervez, amely egy több hetes időtartamú képzés, melynek során a résztvevők finomíthatják, tovább fejleszthetik képességeiket valamint újakat sajátíthatnak el, amelyekkel biztosabban léphetnek ki a munkaerő piacra.

Az LCL jelenleg három főt foglalkoztat teljes állásban, valamint kettőt önkéntesként.

Honlap linkje

      

 


Norwich Farmshare

A Norwich Farmshare egy közösségi mezőgazdasági projekt. Célja, hogy a közösség közösen kiváló minőségű és egészséges növényeket termesszen, mellőzve minden vegyszert és műtrágyát.

A projektben részt vevők közösen művelik a kerteket, együtt döntenek arról, milyen növényeket ültessenek. Ezáltal jogosulttá válnak arra, hogy a megtermesztett élelmiszereket felhasználhassák otthon.

A projekt azt a lehetőséget nyújtja a résztvevőknek, hogy egy közösség tagjaiként, közvetlen kapcsolatba kerüljenek ételeik alapanyagaival. A projekt elősegíti a fenntartható földművelés elterjedését.

A Norwich Farmshare jelenleg három főállású és több mint harminc önkéntes alkalmazottat foglalkoztat.

Honlap linkje

   

 


The Restart Projekt

A Restart Projekt célja, hogy létrehozzon egy közösséget, amelynek képzett tagjai megismertetik a többieket azzal, hogy hogyan tudják elektronikus eszközeik élettartamát jelentősen meghosszabbítani.

Úgynevezett Restart Parties-okat szerveznek, ahol a résztvevők megtanulhatják, hogy lehet elektronikus eszközeiket megjavítani, vagy teljesítményüket növelni. Ezeket az eseményeket helyi közösségekkel együttműködve szervezik, mint például olvasókörök, helyi önkéntes csoportok vagy közösségi kertek használói. Ezt a kört kibővítették olyan csoportokkal, mint az iskolák, egyetemek és egyéb oktatási szervezetek. A program következő lépése lesz, hogy a Restart Parties-okat elviszik helyi cégekhez.

A Restart Projekt két főt foglalkoztat főállásban és számos önkéntest. Ők azok, akik rendelkeznek azzal a szaktudással, amely lehetővé teszi ezeknek a rendezvényeknek a megtartását. A jövőben is számítanak további önkéntesekre, akik a Restart Parties-okon elsajátítottak annyi elektronikus szaktudást, amennyivel már önmaguk is oktatóként és szerelőként léphetnek elő egy másik közösségben.

A projekt nonprofitként működik.

Honlap linkje

   

 


Uig Community Co-operative Limited

A projekt egy nagyon is valóságos közösségi szükséglet kielégítésére jött létre. A közösség a Lewis-szigeten él, 40 mérföldre a legközelebbi bolttól.

A projekt az elzárt közösségnek élethosszig tartó szolgáltatásokat nyújt, úgy mint benzin, friss élelmiszerek, háztartási eszközök és postai szolgáltatások. Hetente két alkalommal házhozszállítást is vállalnak házhoz kötött rászorulók részére, vagy olyanoknak, akiknek nincs lehetőségük közlekedési eszközt igénybe venni a boltig.

A projekt igyekszik segíteni a helyi vállalatokat is olyan módón, hogy beszerzi számukra azokat az eszközöket, melyek nélkül nem tudnák fenntartani a vállalkozást, hiszen például nem tudnának terméket előállítani.

A vállalkozásban kilenc teljes munkaidős alkalmazott dolgozik valamint hat részmunkaidős.

A vállalkozás közel tíz éve működik és egy évtől eltekintve pénzügyileg is végig sikeres volt. 

Honlap linkje

   


 
Köszönjük Kiss Máté István önkéntes fordítói munkáját!