Projektek

Itt olyan eseményeket, közösségi akciókat, "projekteket" mutat be egy-egy közösség, amelyek valamilyen módon mérföldkövek voltak a közösségi munkájuk során. Ezáltal kapcsolódtak még jobban össze, változtatták meg a hozzáállásukat a helyi élelmiszer, a helyi gazdaság vagy helyi technológia témáihoz. Ezek a projektek adtak inspirációt a közösség továbblépéséhez. Te is új ötleteket kaphatsz, tanulhatsz a tapasztalatokból, felkeresheted a közösségeket.

Kicsik és nagyik

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány szervezésében 2011

óta tartunk programokat idősek és gyerekek közös tanulása érdekében, mindenekelőtt környezeti nevelés és fenntarthatóság témaköreiben. Három évnyi  tapasztalat után úgy döntöttünk, hogy szeretnénk ezt a módszert országosan is elterjeszteni, átadni tudásunkat másoknak, hogy minél többen szervezhessenek gyerekek és idősek számára közös foglalkozásokat. Erre lehetőségünk is nyílt a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati forrás segítségével, és 2014-ben elindítottuk a Kicsik és nagyik projektet.
 

SZIA InDaHouse Hungary

Önkéntesek utaznak rendszeresen egy kicsi faluba, Perére. Céljuk a gyerekek fejlesztése, esélyeik kiegyenlítése a többségi társadalomhoz képest. Emellett a felnőttekkel egy éve dolgozunk egy munkacsoportban, amelynek az elején az adománygyűjtés volt a feladata, de ma már más közösségi kezdeményezéseket visznek végig, egyre önállóbban. Közös társadalmi vállalkozást hoztunk velük létre, egy falusétát és egy vendégházat.
 

Olvasók paradicsoma - panelkertészet a könyvtárban

"Ha van kerted és könyvtárad, mindened megvan, amire szükséged lehet." - Cicero


Sokszor halljuk, hogy együnk sok gyümölcsöt- zöldséget, az idősebbektől pedig azt, hogy amit a boltban kapni, annak nem olyan az íze.
Na de hol kertészkedjünk, ha panelban lakunk?
Kispest 2015-ben csatlakozott egy országos kezdeményezéshez, versenyhez (Legszebb Konyhakertek).
Kispesten négy közösségi kert működik, nagy népszerűségnek örvend mind, várólista van a szabad helyekre.

Kezdő Átalakulás Képzés

Egy kétnapos tréninget szerveztünk újonnan bekapcsolódni szándékozó közösségeknek, akiket érdekelnek az Átalakulás témái és módszerei. Elsősorban a Grundkerttel kapcsolatban álló érdeklődőket hívtuk meg, de lehetett rá jelentkezni a facebookon és a honlapon meghirdetett jelentkezési lapon is. Szerettük volna, ha körülbelül húsz fő tud részt venni a képzésen, ez meg is valósult.
 

Varázsműhely

A projekt  Célcsoportja a Nyíregyházán, és a tanyabokrokban élő alacsony jövedelmű családok, akiknél évek óta nem volt felújítás, szegényes körülmények közt élnek, és önerőből képtelenek ezen a helyzeten változtatni.
A projekt ideje alatt 5 család lakásának belső szépítését, felújítását végezzük el önkénteseink, tagjaink segítségével. Szakemberek, a családok, önkéntesek és tagjaink bevonásával valósítjuk meg a programot.
A program másik eleme egy internetes felületen elinduló adománybolt létrehozása és működtetése. 
 

Ha nem lenne, ki kéne találni - mesekönyv

A Védegylet Kisközösségek Átalakulásban projektje során olyan sok mesés történet merült fel, hogy a csapat arra jutott, hogy ezekből a (nem)mindennapi sztorikból érdemes lenne egy mesekönyvet kerekíteni. Sok támogató is akadt az ötletre, így hosszú hónapok alatt, sok dolgos kéz munkájával összeállt a "Ha nem lenne, ki kéne találni - Tudatosságteremtő mesék útkereső közösségeknek" című kötet.
 

Gyere közelebb! - érzékenyítő program

Olyan leendő mentorok érzékenyítése, akik egy adott programban résztvevő helyi cigány embereket fognak támogatni, segíteni ahhoz, hogy célokat tűzzenek ki és a lépcsőket megbeszélve azokat elérjék.

Csillagszemű gyapjúkártoló műhely kialakítása

A projekt célja egy olyan hely létrehozása, kialakítása volt, amely a gyapjú feldolgozásához szükséges kártológép befogadására alkalmas, továbbá műhelyfoglalkozásoknak is teret biztosít.
 

Élmény Tár Tanoda

Az Élmény Tár Tanoda célja, hogy lehetőséget biztosítson az oktatásban a szegénységben élő fiatalok és családjaik számára. 

Swimathon közösségi adománygyűjtő kampány

 Az Anyahajó Anyaközpont részt vesz egy május 9-én induló közösségi adománygyűjtő kampányban, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon úszórendezvény keretein belül. Számunkra ez óriási lehetőség arra, hogy kezdeményezésünket, munkánkat, céljainkat szélesebb körben megismerjék és egy jó ügy érdekében támogatókat nyerjünk.

Oldalak