Miről szól az Átalakulás?

Egyre többen érezzük, hogy egy igazságosabb, hosszú távon fenntartható életet akarunk biztosítani saját magunknak, családjainknak és az utódainknak, és hogy ez a lehetőség elképzelhetetlen helyi összefogás nélkül. Egy olyan társadalomnak akarunk a része lenni, ami egészségesebb, vidámabb, és összetartóbb, ahol nem csak az egyéni boldogulás számít, hanem a körülöttünk lévő embereké is, ahol a környezetnek az ajándékaiért hálásak vagyunk, nem egyszerűen ezeknek a rövid távú haszonélvezői. És számít az is, hogy sok előnyt találunk az emberek közötti különbözőségekben, nem egyszerűen kivetnivalót... (Lásd még: "Hogyan működünk")

Ezt a folyamatot hívjuk átalakulásnak. Nagy társadalmi kísérletről van szó, ami a helyi lakóközösségek erején és kreativitásán alapszik, és a helyi élet minden területén pozitív részvételre ösztönöz. Gyakorlatban azt jelenti, hogy erősítjük a helyi piacokat; keressük a kistermelőkkel a kapcsolatot; termelünk magunknak a saját kertjeinkben és közösségi kertekben; csökkentjük a fosszilis energiafüggőséget; a mobilitást közösségi módon oldjuk meg; a helyi gazdaság erősítésével új lehetőségeket teremtünk helyi vállalkozóknak és értelmes munkát saját magunknak. Az önszerveződés számos formájával teljesebb, összetartóbb, közösségi életet hozunk létre.

Az Átalakulás "modellje" Dél-Angliából (Totnes) indult 2006-ban és nagyon gyorsan elterjedt először az angol nyelvterületen, ma már az Átalakulás hálózata átszövi az egész világot. Magyarországon 2008-ban már elindult az Átalakuló városok honlap, azóta szerveztünk képzéseket, feliratoztunk filmeket (Átalakulásban 1.0, Átalakulásban 2.0) és rendszeresen találkozunk. Az Átalakuló Wekerle az első "hivatalos" magyarországi átalakulás kezdeményezés, de e honlapon bemutatott közösségek közül több is (pl. Átalakuló Hosszúhetény, MÁK - Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért) is  magáénak vallja az átalakulás gondolatát, ahogy a sok más helyi kezdeményezés tevékenysége is kapcsolódik hozzá.2014 őszén Koppenhágában már két magyar is részt vett a nemzeti átalakulás csomópontok találkozóján.

Az Átalakulás hálózat ösztönzi regionális és nemzeti átalakulás csomópontok (National Hubs) létrehozását, így 2014 decemberében együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá az Átalakulás Hálózattal, ezzel létrejött a Magyarországi Átalakuló Közösségek Támogatói Csoport - Hub for Transition Hungary. A HUB együttmüködik a Transition Network többi tagokkal, résztvesz a tapasztalatcserében.

A Magyarországi Átalakuló Közösségek Támogatói Csoport kapcsolattartója Tracey Wheatley, aki a trace(pötty)wheatley(qkac)gmail(pötty)com címen érhető el.

DERŰS NYILATKOZAT - Fordítás az Átalakulás Hálózat honlapjáról

"Ha esetleg az lenne a benyomásod, hogy az Átalakulást olyan emberek csinálják, akiknek mindenre van válaszuk, álljon itt egy fontos tény:
Nem tudjuk biztosan, hogy mindez működni fog-e. Az Átalakulás egy széles körű társadalmi tapasztalatszerzés.
Meggyőződésünk azonban, hogy:
• ha a kormányokra várunk, az túl kevés és túl lassú lesz;
• ha egyesével cselekszünk, az is túl kevés lesz;
• ha viszont közösségként cselekszünk az eredmény éppen elég lehet és éppen időben történhet.
Minden, amiről ezen a weboldalon olvasol, a való világban, közösségek által véghezvitt, konkrét munka eredménye. A láthatáron nincsen elefántcsont torony, ahogyan dohos tölgyfaborítású dolgozószobákban professzorok által kidolgozott ellentmondásos, KÖTELEZŐEN alkalmazandó, rugalmatlan tervek sincsenek.
Ezt a weboldalt, ahogyan magát az Átalakulás modelljét is olyan emberek csinálják, akik közösségük elkötelezett tagjaiként, tevékenyen vesznek részt az átalakulásban. Olyan emberek, akik a cselekvéseik során, a cselekvéseikből tanulnak, - és állandóan tanulnak.

Olyan emberek, akik megértették, hogy nem ülhetnek ölbetett kézzel arra várva, hogy valaki megcsinálja ezt helyettük. Olyan emberek, mint amilyen talán Te is vagy..."