Indíts bevásárló közösséget! képzés

Időpont: 
szombat, 2017, november 25 - 09:3017:00
Helyszín: 
Nyíregyházi Kosár Közösség
Dózsa György utca 38.
4400 Nyíregyháza

A Védegylet és a Helyben a Jövőnk Egyesület közös programja Nyíregyházán.

Miről lesz szó?

 • Arról, hogy miért érdemes bevásárló közösségeket szervezni?
 • Hogyan induljunk neki ennek a feladatnak? Milyen nehézségek vannak, és milyen a támogató erők?
 • Hogyan működtessük a bevásárló közösséget?
 • Kik a kulcs szereplők, és mi jellemző rájuk? Termelők, vásárlók, önkéntesek.
 • Hol és hogyan lehet megtalálni a termelőket, a vásárlókat és az önkénteseket?
 • Mitől közösség a közösség, és hogyan fejleszthető ez a minőség?
 • Mit is jelent a Rövid Ellátási Lánc (REL)?
 • Mit jelent vezetni egy bevásárló közösséget? Vannak-e alternatívái az egyszemélyes vezetési módszereknek?
 • Hogyan lehet önfejlesztő egy bevásárló közösség?
 • Működhet-e fejlett informatikai rendszer nélkül egy bevásárló közösség?
 • Mit kell tudnia egy webshoppnak?
 • Milyen üzleti modellek mentén működhet egy bevásárló közösség? Milyen források vannak, és ezekre hogyan érdemes tekinteni?
 • Milyen motívációk vannak a rendszerben? Mi az érdeke a termelőnek, a vásárlnak és az önkénteseknek?
 • Milyen gazdasági és társadalmi környezetben vagyunk, és mit változtathat egy település életében egy bevásárló közösség működése?
 • Termékek minősítése. Hogyan lehetünk a tudatos emberek gyűjtőpontja? Miként lehet a leépült bizalmat erősíteni a termelők és a fogyasztók között?
 • Mit jelent a marketing egy bevásárló közösség életében? Milyen eszközeink vannak ezen a téren? Miben lehetünk jobbak, mint a multik? 
 • Mit rejt a jövő a bevásárló közösségek számára?
 • Hogyan csökkenthetjük az élelmiszer termelés és elosztás környezeti terheit, költségeit? 
 • Hogyan működhetnek együtt a hazai bevásárló közösségek?
 • Milyen közösségi finanszírozási rendszerek segíthetik a munkánkat? Milyeneket indíthatunk mi magunk?

Ezek az ízelítő kérdésfelvetések. Biztosan neked is rengeteg kérdésed van már, amin töprengeni szoktál. Oszd meg velünk ezeket, hogy a képzésbe be tudjuk építeni! A jelentkezési felületen megteheted ezt:
https://goo.gl/pVuYaA

Kinek ajánljuk a képzést?

 • Akinek már megfordult a fejében az, hogy indít egy bevásárló közösséget,
 • Aki már maga is részt vesz egy bevásárló közösség működtetésében, de szeretné azt egy kicsit átgondolni, fejleszteni,
 • Aki termelő, de látja, hogy új módszerekre van szüksége az értékesítésben, és hajlandó másokkal összefogni ezen a téren.

Ki szervezi?

A képzést a Helyben a Jövőnk Egyesület és a Védegylet közösen szervezi. A Helyben a Jövőnk Egyesület működteti a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösséget, ami már több mint 4 éve, heti rendszerességgel szervezi meg a helyi termékek eljuttatását a vásárlókhoz.

A Nyíregyházi Kosár alakításakor az alapítók abban állapodtak meg egymással, hogy a Tanuló Szervezeti modellt követik a működés során. Vagyis folyamatosan végezzük a tervezés, megvalósítás, mérés, és értékelés folyamatát, majd a megszerzett tapasztalatokat az újratervezés során beépítjük a rendszerbe.

A képzésen a Kosár indításának, és működtetésének a tapasztalatait is igyekszünk a résztvevőkkel megosztani, de nem az a célunk, hogy mindenhol ugyan ilyen rendszer jöjjön létre. A mi sokéves tapasztalatunk arra jó, hogy beazonosítsunk számos olyan kérdést, amire érdemes válaszokat adnia egy bevásárló közösségnek. 

Mi fog történni a képzésen?

Tanulás. Lesznek előadások, és sok beszélgetés, közös gondolkodás. Mi a részvételi elvű képzéseknek vagyunk a hívei, ugyanis ez a módszer épít a résztvevők tudására is. Pont úgy, ahogy egy bevásárló közösség épít a tagjai tudására, ismereteire, képességeire is.

A képzésen a Kosár létrehozásának és működésének a gyakorlati tapasztalataiból fogunk kiindulni, tehát nem csak elméletről lesz szó. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a képzés anyaga a gyakorlati tapasztalatokra épül. De nagyon lényegesnek tartjuk azt is, hogy átfogó képet adjunk a teljes rendszerről is. Mert mind a gyakorlati megoldások, mind a rendszer céljának a folyamatos szem előtt tartása vezethet a sikerre.

Elő rendezvény:
A képzést megelőző nap lehetőséget biztosítunk a képzés résztvevőinek, hogy maguk is részt vegyenek egy átadási napon. November 24-én a Kosárban személyesen is meg lehet tapasztalni azt, hogy milyen feladatok merülnek fel egy átadási napon.

Költségek

A képzés megszervezésének és lebonyolításának a költségeit a Védegylet biztosítja számunkra, ezért a résztvevőknek nem kell fizetniük a programon való részvételért.

Amennyiben messzebbről érkezik valaki, és szállásra van szüksége, azt magának kell megszerveznie. Információs segítséget természeten szívesen adunk.

Van lehetőségünk utiköltség térítést adni a messziről érkező résztvevők számára. Amennyiben ezt kéred, úg jelez a jelentkezési lapon!

Étkezés: A képzésen ebédet biztosítunk a résztvevők számára. Ennek a költsége 2.000 Ft.

Kaució: A képzésre való jelentkezéshez egy kauciót kérünk, amit a jelentkező vissza fog kapni, ha részt vesz a képzésen. Amennyiben pedig nem vesz részt, akkor a kaució nem kerül visszafizetésre.
A Kaució mértéke: 5.000 Ft

Jelentkezési feltételek

Jelentkezési határidő:
2017, november 19.

A képzésre a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a kaució és az étkezési hozzájárulás befizetésével lehetséges.
A képzésre 25 főt tudunk fogadni, ezért a jelentkezéseket le fogjuk zárni, ha a létszám határt elrjük.
A kaució mértéke: 5.000 Ft
Az étkezési költség: 2.000 Ft

A kauciót és az étkezési hozzájárulást erre a számlaszámra várjuk:
Helyben a Jövőnk Egyesület
Szabolcs Takarékszövetkezet: 68800109-11109725

Annak örülünk, ha egy településről, vagy egy csoporttól többen is részt vesztek a képzésen, mert egymást jobban tudjátok segíteni a képzés utáni időszakban. De kérjük, hogy max. 3 fő jöjjön egy csoporttól, hogy másoknak is maradjon hely.


A rendezvény a Védegylet élelmiszer önrendelkezés és az Átalakuló közösségek program keretében jön létre, a „Spotlight on the global food-land climate nexus - mobilizing European Support for sustainable management of natural resources & the human right to food [DCI-NSA ED/2014/338-396-EYD2015]" projektének finanszírozásával valósul meg. Az esemény az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jött létre. A tartalom nem tükrözi az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalását, kizárólag a szerzők nézőpontját jeleníti meg.