2017. okt 12.

Gyógynövények és gyümölcsök nyomában Visnyeszéplakon

Szőllőssy Dániel írása

 

Krisna-völgy után Visnyeszéplakra is ellátogathattam a Védegyletnek köszönhetően, ahol ismét emlékezetes élményekben részesültünk. Már maga az odaút is remek volt, a korai kelést bőven kárpótolta a gyönyörű táj, különösen a faluba vezető erdei út tetszett. Miután megérkeztünk, rendkívül kedves vendéglátóink bemutatták tevékenységüket: a falu füvesasszonya körbevezetett minket szinte az egész településen és megmutatta azokat a fontosabb növényeket, amiket különféle betegségek és nyavalyák ellen szokott használni.

Az előadás igazán érdekes volt, nekem különösen az tetszett benne, hogy a növényeket nem kifejezetten ők termesztik, hanem hagyják, hogy a természet döntse el, melyik gyógynövény hol és mennyit terem. Vendéglátónk szerint így még hatásosabbak is. Az előadás után kérdezhettünk is tőle, így egyéb érdekességeket is megtudhattunk Visnyeszéplak életéről. A közösség nagyon összetartó, egymást segítik, gondjaikban és örömeikben is osztoznak egymással. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az ünnepség, amelyet Mihály-nap kapcsán tartottak és nekünk is volt szerencsénk résztvenni benne. A finomságok mellett így beleláthattunk a helyiek népszokásaiba, amit előadások, közös étkezés és a népviseletek képviseltek.

A másik előadás, amit meghallgattunk a gyümölcslé-készítésről szólt, másik vendéglátónk ugyanis feldolgozza a falubeliek gyümölcsét és különleges „keverékeket” is készít belőlük. Kísérletező kedvére jellemző, hogy készít mentás-körte és vaníliás-almás leveket is, amiket meg is kóstolhattunk.

Az egész nap során érzékelhető volt, hogy Visnyeszéplakon valami más valósul meg, mint amit amúgy megszoktunk a mai világban. A fiatalok nem akarnak elmenni, sőt, ha tanulnak is valamelyik nagyobb városban, visszavágynak a közösségbe, ha pedig elhagyják, azt is csak azért, hogy egy másik hasonlóhoz csatlakozzanak. Mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata, van aki mint mindenkiről gondoskodó füvesasszonyként, van aki gyümölcslevek készítésével vagy éppen ácsként találja meg azt, amivel a többiek hasznára válhat.