TÖLTŐDŐ - öko közösségi tér és anyaközpont

Egy olyan központot raktunk össze az érdeklődési köreinkből, amivel szerintünk otthonosan tudjuk a közösségünket vendégül látni, hitelesen informálni és reméljük jó példával elöl járni társadalmi és környezetvédelmi szempontból.

Ahol jó együtt lenni. Fontos, mindannyiunkat érintő témákban kulturáltan vitázni, nem csak mondani, de cselekedni is, vagy csak meginni egy teát egymással. Mozgatórugóink a fenntarthatóság és az egymásra való érzékeny odafigyelés, együttműködés.

 

Anyákból álló kis csoportunk hívta életre ezt a szerveződést Budapest XVIII. kerületében, Pestszenlőrincen. Mindannyiunkban egyezett, hogy hétköznapi anyák vagyunk, fontos számunkra a fenntarthatóság és szeretünk aktívan tenni a környezetünkért. Azt tapasztaltuk, hogy nincs olyan hely, ahova gyerekekkel komfortosan be lehet ülni és részt lehet venni különböző programokon. Olyanokon, amik a felnőttek világában zajlanak. Főleg nem úgy, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat. Az lett a víziónk, hogy létrehozunk egy olyan központot, ahol egyszerre találkozhatunk egymással fogyasztási kényszer nélkül és ahova egyúttal a napi teendőinket szervezhetjük, mint például a termelői piacon való bevásárlást. Egy bázist szerettünk volna, ahonnan faültetéseket, szemétszedéseket indíthatunk, szemléletformáló moziesteket, workshopokat tarthatunk és ahová suli után bemehetnek a gyerekeink, ha mi még nem végeztünk a munkával. Adománypontra vágytunk, mert hisszük, hogy számos megunt tárgynak, eszköznek van gazdája helyben. Missziónkká vált, hogy a családok naprakész, hiteles információkat kapjanak a babavárással, szüléssel kapcsolatban és támaszt nyújtsunk számukra a gyermekágy alatt. Azt látjuk, hogy sok anyának -köztük nekünk is- nem könnyű, de szükséges akár kisgyerek mellől visszakerülni a munkaerőpiacra és talán már teljesen mást csinálnánk, mint a gyermekes lét előtt. Láttuk , hogy ez egy olyan szociális probléma, ami az egész világon jelen van, mégsincsenek bejáratott megoldásaink rá. Alulról jövő szerveződések útján anyaközpontok jönnek létre számos országban, és szőnek hálót ennek megoldására.

Tudtuk, hogy céljaink eléréséhez valamilyen hivatalos formába kell rendeznünk sorainkat. Lehetőségeinket keresve, különböző helyi Facebook csoportból elkezdtünk összeszerveződni egymáshoz kapcsolódó érdeklődési körök által több, helyi aktivistával, azzal a céllal, hogy tevékenységeinket egy, szinte ernyőszervezetként, egyesületi formában folytassuk. Megalapítottuk a Civil Zöldítők Egyesületét, melynek egyik célja a Töltődő létrehozása.

Szeretnénk népszerűsíteni az önkéntességet. Fontosnak tartjuk, hogy minél több ember részt vegyen saját kis közösségének formálásában, egyfajta társadalmi szerepvállalásra ösztönöznénk mindenkit.

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Mi hozott titeket össze?: 

Tömören? laugh

A kisgyerekes anya lét kirekesztettsége, majd a komposztálás, a szemétszedés, a bringázás és a "zöldítés". Kicsit a világmegváltás vágya wink

 

Jó tanács: 

Vágjatok bele! Keressetek aktív embereket magatok mellé és kövessétek a jógyakorlatokat. Ne féljetek kérdezni vagy használni azt a tudást, amit más csoportok már magukénak tudnak.  :) Hajrá!

Pestszenlőrinc
Telefon: +36303391002
Kapcsolattartó: 
Molnár Lejla
Tagok száma: 
4
Témák: 
helyi termelői piac
közösségi kert
energiahatékonyság
helyi pénz / cserebere / időbank
kisközösségi közlekedés
biciklis kultúra
társadalmi vállalkozás
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)
Egyéb témák: 
közösségi tér, anyaközpont, családtámogatás, komposztpont