2016. szep 16.

Gyakorlat: Mennyire fenntartható a csoportunk?

Résztvevők: csoportunk tagjai

Időszükséglet: 40 perc

Szükséges erőforrások: ez az útmutató, egy találkozóhely

Cél:

Az Átalakulás az egyensúly megtalálásáról szól, hiszen az embereknek a tevékeny időszakok mellett pihenésre is szüksége van, ezért az egyensúly megteremtése elengedhetetlen a (lelki) egészség és az eredményesség megőrzéséhez. Az olyan csapatban, ami tényleg jól működik, és a tagjai sok energiát fektetnek bele, érdemes ezt a gyakorlatot akkor elvégezni, mielőtt bárki is kimerülne. Vagy amikor kezdjük fáradtnak érezni magunkat. Az Átalakuló Totnes csapatban valami hasonló gyakorlatot végeztünk el a második szervezői megbeszélésen, és rájöttünk, hogy majdnem mindenki úgy tevékenykedik, hogy azt az intenzitást csak maximum néhány hónapig fogja tudni tartani. Ezért az első dolgunk az volt, hogy megoldást keressünk.

Facilitálás:

Legyen valaki, aki facilitálja (levezeti) a gyakorlatot, aki:

  • Bemutatja a a gyakorlatot

  • Méri az időt

  • A különböző szakaszokon átsegíti a résztvevőket

  • A teljes gyakorlat körülbelül 40 percet vesz igénybe, de megéri elvégezni a csoport hosszútávú fennmaradása érdekében.

A gyakorlat bemutatása (5 perc)

Sok Átalakuló közösségnek ambíciózus céljai vannak, ugyanis a megoldandó problémák nagysága és sürgőssége gyakran arra késztet bennünket, hogy túlvállaljuk magunkat. E gyakorlat egyfajta „biztonsági ellenőrzés” a csapat és tagjai jóllétének vizsgálatára.

Az adok-kapok és a fenntarthatóság vizsgálata (10 perc)

Páros beszélgetés e gyakorlat kipróbálása során Őriszentpéteren a zöld civil országos találkozón 2016 áprilisábanAktív meghallgatással, párokban beszéljük meg a lenti kérdéseket – amely során az egyik fél beszél, a másik közbeszólás nélkül hallgatja, és csak a végén fűz hozzá észrevételeket. Ha páratlanul vagyunk, egy valaki a facilitátorral állhat párba. Ha párosan, a facilitátor egyedül válaszolja meg a kérdéseket, és jegyzetel. 

Mindenkinek 5 perce van a kérdések megválaszolására, utána szerepet cserélünk: 

  • Mit adok a csoportnak?
  • Milyen előnyöm származik abból, hogy részt veszek benne? (Miért jó az nekem, hogy részt veszek benne?)
  • Mennyire van egyensúlyban ez az adok-kapok (a befektetett energiám és a belőle származó előnyeim) a következő 2-3 hónapban? És a következő fél – egy évben?

Beszéljük meg együtt (max. 25 perc)

A csoportban mindenki mondja el kb egy percen belül, hogy mit mondott a párjának, főleg az utolsó kérdéssel kapcsolatban. Ha több olyan résztvevő is van, aki valószínűleg nem fogja tudni folytatni ezt a szintű intenzitást, szánjunk rá még 15 percet, hogy megbeszéljük, hogy milyen megoldást lehetne erre találni. Ha nem sikerül ennyi idő alatt megbeszélni, folytassuk a megoldáskeresést a következő találkozónkon. 

Ha nagyrészt fenntarthatóak vagyunk, gratuláljunk magunknak, és örüljünk!


A gyakorlat angolul itt olvasható a Transition Network oldalán, köszönjük Olasz Krisztinának a fordítást.

A gyakorlat magyarul nyomtatható formátumban is letölthető innen: mennyire_fenntarthato_a_csoportunk_gyakorlat.pdf.
Ez a változat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.