Tettrekész Kávéház

A Pro Action Café, azaz Tettrekész Kávéház a kreatív és cselekvés-fókuszú beszélgetések helye, ahol a részvevőket arra kérjük, hogy hozzák magukkal a számukra fontos ügyeket / projekteket / ötleteket / kérdéseket vagy bármit, ami megérinti őket, és szükségük van segítségre ahhoz, hogy a gondolatok cselekvésbe forduljanak.

A Tettrekész kávéház módszerét először 2016 februárjában alkalmaztuk a Kisközösségek Átalakulásban Záró-nyitó találkozóján.

A leírás nyomtatóbarát változatban letölthető innen: tettrekesz_kavehaz_utmutato.pdf 
Cél: 

A Tettrekész Kávéház egy új módszer, ahol egy közösség tagjai a számukra fontos ügyekről és projektekről beszélgetnek, egy-egy asztalnál egy-egy témával foglalkoznak. Ezek a beszélgetések összekapcsolódnak és egymásra épülnek ahogy az emberek "asztalt váltanak". Az ötletek egymást erősítik és a részvevők új nézőpontokat mutatnak egymásnak azokban a kérdésekben, melyek a legfontosabbak az életük, a munkájuk, a szervezetük vagy a közösségük számára. 

A Tettrekész Kávéház célja, hogy a csoport tagjainak tudását elő hívja, közös tudásban összegezze, továbbá, hogy megerősítse a résztvevők motivációit, cselekvésre ösztönözze őket és egyengesse útjukat az álmuk felé vezető úton.

 

Lépések: 

Kezdjünk egy gyors bejelentkező körrel, hogy összekapcsolhassuk a találkozó célját és a jelenlévőket is egymással. Ha egy hosszabb folyamat része a Tettrekész Kávéház, melyben már túl vagyunk a bejelentkező körön, akkor kezdhetjük rögtön a menetrenddel. Egy jó Tettrekész Kávéház beszélgetéshez 2,5 - 3 óra szükséges. Arra kérjük a résztvevőket, hogy álljanak ki a többiek elé a hívó gondolatukkal, mondják el, miben kérnek segítséget, hogy a projektjük cselekvésbe fordulhasson át. Aki beszél, feláll, elmondja és fel is írja a címet a nagy táblára, melyen szerepelnek a beszélgető asztalok számai.

Számoljuk meg a résztvevőket, és osszuk el a létszámot néggyel, lefelé kerekítve így kapjuk meg a megbeszélhető projektek, témák számát. Pl. ha 40 résztvevő van, akkor maximum 10 témával tudunk foglalkozni. A témák, projektek kiválasztásakor a jelentkezési sorrend számít, aki előbb szólal fel, azé a lehetőség. Ha kevesebb témagazda akad, mint ahányra lehetőség van, az asztalok kiegészíthetők még székekkel, de ne legyen egy asztalnál ötnél több résztvevő. A folyamat során minden támogató résztvevőnek három projektet van lehetősége segíteni.

Amikor a menetrend elkészült, megkérjük a témagazdákat, menjenek az asztalaikhoz. Három körben zajlanak majd a beszélgetések café stílusban, körönként kb. 20-30 percig. Minden körben más irányított kérdés segíti elmélyíteni és fókuszálttá tenni a beszélgetést.

1. kör: Mi a gondolatodban / kérdésedben / projektedben a hívóerő? - a szükségletek és a célok kérdéskörének elmélyítésére
2. kör: Mi hiányzik? - a hívóerő elmélyítése után azt járjuk körbe, hogy mitől lehetne ez a projekt még teljesebb, életképesebb.
3. kör: Mit tanulok magamról? Mit tanulok a projektemről? Mi lesz a következő lépésem? Milyen segítségre van szükségem? - mindannak összegyűjtése, ami eddig elhangzott a témagazda és projektje számára.

A 3. kör két lépésben zajlik: Az első 20-25 perc a témagazdáé, ők reflektálnak önmagukra a fenti 4 kérdés alapján, és leszüretelik felismeréseiket. Az utolsó kör során, melyben három új segítő résztvevő látogatja meg a témagazdát, meghallgatják a témagazda összegyűjtött gondolatait, tapasztalatait, következő lépéseit és azt, hogy milyen segítségre van szüksége, majd felajánlják saját felismeréseiket, támogatásukat…

A körök között legyenek szünetek, hogy a támogató résztvevők tölthessenek maguknak italt, lazítsanak, hogy aztán újult erővel figyelhessenek, segíthessenek a következő témagazdának.

Az utolsó lépés egy nagy kör, ahol megkérjük a témagazdákat, hogy a következő két kérdésre vonatkozóan osszák meg tapasztalataikat: Miért vagyok hálás? Mi lesz a következő lépésem? Ha van rá időnk, akkor az egész csoporttól kérhetünk egy rövid visszajelzést: Milyen helyzetekben szerveznék Tettrekész Kávéházat a saját környezetemben?

Zárjuk a Tettrekész Kávéházat egy közös mozdulattal, gesztussal, amellyel megköszönjük és megtiszteljük az elvégzett munkát és a felajánlott és kapott ajándékokat.

 

Eredmények: 

Az első Tettrekész Kávézó előtt két héttel arra kértük a résztvevőket, hogy hozzák magukkal olyan projektötletüket, melyet 1 héten belül pályázattá fejlesztve, kis összegű támogatás segítségével lehetőséget kapnak bő 2 hónap alatt megvalósítani. Voltak összevonásra és elvetésre kerülő témák, így sikerült a 24 fő részvételével 6 téma körül kialakítani az asztalokat. 

A Tettrekész Kávézó végén minden ötletgazdát megkértünk, hogy tömören, 3 percben ismertesse a továbbgondolt projektötletét. Ekkor mindenki megfigyelhette, hogyan épültek be az alapötletbe a többiek gondolatai. Egy héten belül minden ötletből pályázat lett és a hat miniprojekt el is indult a megvalósítás útján.

 

Tanácsok: 


Ha lehetőség van rá, egyen egy nagy kör a terem egyik részében, és megfelelő számú kávéházi asztal 4-4 székkel a másik részben. (Ha a terem mérete miatt erre nincs lehetőség, akkor a résztvevők székeikkel együtt rendeződnek át az asztalokhoz a menetrend kialakítása után.)

Az asztalokon legyen flipchart papír, színes tollak, filctollak, mint bármely más café típusú beszélgetésnél.

Kezdés előtt legyen készen a menetrend kialakításához szükséges táblázat - elegendő számú cellával a résztvevők számához mérten (résztvevők száma osztva néggyel).

 

 

 

Kezdeményezők: 

A Pro Action Café a World Café és az Open Space technológiájának egybeolvasztásával született. Először Rainer von Leoprechting és Ria Baeck alkalmazták Brüsszelben, Belgiumban. A magyar nyelvű leírást Ruzsa Ágota szerkesztette a SoL Intézet TTD (Térteremtő Dialógus) Műhelyében. Átalakuló közösségekkel való alkalmazási tapasztalatokkal és lehetőségekkel Kovács Bence egészítette ki.

A Kisközösségek Átalakulásban program keretein belül 2016 februárjában alakalmaztuk először a módszert a stáb kezdeményezésére, áprilisban pedig a Grundkert által szervezett Kezdő Átalakuló Közösségek Képzésen.

 

fotók: Halász László

 

Kontakt személy: 
Kovács Bence
Helyszín: 
Magyarország
HU
Egyéb témák: 
Tettrekész kávéház