Szörmentén Fonó

A téli időszakban kéthetente szombaton délutánonként gyűlünk össze a Fonóban. Mindenki hozhatja saját kézimunkáját, de a gyapjúfeldolgozás különböző fázisaival is ismerkedhet: tépjük a gyapjút, kártoljuk, lehet fonni kézi orsón és rokkán, továbbá szőni is szívesen megtanítunk bárkit. Mindezek mellett a Fonó egy igazi közösségi esemény, amely színtere lehet fontos, gondolatébresztő beszélgetéseknek.

Cél: 

Célunk a gyapjú népszerűsítése: ismerjék meg az emberek, dolgozzanak vele, hogy azután minél többen használják a helyi gyapjút. Továbbá a különböző korosztályok közti kommunikációt is szeretnénk segíteni: az idős emberek előtérbe helyezése, tudásuk és tapasztalataik összegyűjtése hasznos lehet a fiatalabb generáció számára. Egy olyan közösséget szeretnénk létrehozni, ami a Fonó köré épül.

Lépések: 

Ami kell hozzá:

- egy hely, amit kinevezünk Fonónak

- gyapjú

- eszközök a gyapjú feldolgozásához

- sok szervezés, és hírelés, hogy eljusson a megfelelő emberekhez

Eredmények: 

Egy közösséget sikerült összehozni a környékbeli településekről.
A gyapjúval való munkálkodás szeretete terjed...
Az idős embereknek jólesik, hogy érdeklődnek az életük, tapasztalataik iránt.
A közben elkészült kézműves tárgyak is eredménynek számítanak.

Tanácsok: 

Jó, ha a Fonók egy-egy téma köré épülnek, ez jobban felkelti az emberek érdeklődését. Mi idős embereket hívtunk vendégnek, továbbá gyapjúfeldolgozással kapcsolatos kisfilmeket néztünk, és az aktuális ünnepekhez is igazodtunk a programot illetően.

Kezdeményezők: 

A Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (VACKÖRTE) 1998-ban alakult, akkor elsősorban a környezeti neveléssel, táborok szervezésével foglalkoztunk. Azóta sok év eltelt, a tagok is kicserélődtek, s ma elsősorban az Ópusztaszer környékén élő, ökológiai gazdálkodást folytató családok és az ez irányban érdeklődő fiatalok, idősebbek alkotják a közösséget. Célunk a természetközeli életmód, a közösségi önellátás, valamint az alternatív oktatás, nevelés biztosítása az új generáció számára.

Kontakt személy: 
Kerekes Orsolya
Helyszín: 
Vackorkuckó
Árpád utca 2.
Ópusztaszer
Magyarország
HU
Támogatók: 
A Norvég Civil Támogatási Alap.
Egyéb témák: 
gyapjú feldolgozás, közösségépítés
Címkék: