Rakétatűzhely építés

Egy szép nyári napon éppen hőoszlopot építettünk Nóri segítségével, amikor az udvaron beszélgetve figyelmesek lettünk az egyik szomszéd udvari vízforralására, amely nem tűnt nagyon hatékonynak. Feldmár Nóra említette, hogy van az ún. rakétaelven működő technológia, aminek segítségével olyan tűzhelyet lehet kialakítani, amihez jóval kevesebb fa szükséges és kevesebb füstöt is termelünk a kinti főzések alkalmával (ez amúgy is konfliktusforrás a szoros együttélésben nálunk, a telepszerű szomszédságokban). Meséltettük még Nórit, és egyre jobban tetszett a tűzhely szellemisége, hiszen nem szükséges az építéséhez anyagi ráfordítás, hiszen a kéznél lévő anyagokból (bontott tégla, agyag, szalma, homok) könnyedén megépíthető az amúgy rendkívül hasznos kültéri tűzhely. Számunkra ez azért is nagyon fontos, mert helyi munkacsoportunk sok közösségi programot szervez, és ott rendszeresek a közös főzések, viszont szeretünk olyan eszközökkel dolgozni, ami mindenki számára elérhető a telepen egy kis időráfordítással, önkéntes munkával.
Elsőként a Jelenlétház udvarán építettünk ilyen tűzhelyet, aztán a többi pécsi közösségnél is (Pécsbánya, Somogy) bemutattuk a technikát, majd a gyakorlatban is elkészült további két tűzhely – ezeket az ottani, helyi lakókkal építettük, közösen. 

 

Cél: 

 

 

Olyan egyszerű technikákat szeretnénk megismertetni a helyi emberekkel, amik az energiahatékonyságot népszerűsítik, ugyanakkor a kéznél lévő anyagokra építenek – tehát azt gyakoroljuk, hogy abból is lehet finomat főzni, ami a kezünk alatt, szemünk előtt van „rengeteg kincs”. 

Lépések: 

1. kedvcsinálás a technika megismerésére, bevonás
2. közös anyaggyűjtés
3. közös tervezés
4. alapépítés
5. folyamatos anyagkeverés
6. közös kialakítás, építés
7. próbafőzés

Eredmények: 

Saját területünk mellett további két közösségben is elhintettük a technika előnyeit, és épültek további tűzhelyek is, nemcsak nálunk, hanem a szomszéd közösségekben is. A gyakorlatozás során annyi tapasztalatot szereztünk, hogy egyszerűbb kivitelben már Nóri távollétében is helytállunk!

Tanácsok: 

Szerencsés, ha a megismertetni kívánt technika valós igényekre épül (azaz szükséges legyen akár a mindennapi élet jobbá tételéhez is), mert így könnyebben bevonhatók a helyi lakók, érdekeltebbek a részvételben.

 

 Ha egy-egy ilyen technikával javul az életminőség, a megfelelő technológiák filozófiája is érthetőbbé válik mindenki számára. Ha közösen megtapasztaljuk az előnyöket, és a készítés során is végig bevonjuk az érdeklődöket, hosszabb távú eredményeket érhetünk el.

Kezdeményezők: 

 

 

A Hősök terei Munkacsoport 2013-ban alakult meg, helyi emberek közösségeként. Csoportunk nyitott, bárki, bármikor csatlakozhat a kezdeményezéshez. Célunk, hogy közösen hozzunk döntéseket (heti rendszerességű üléseken) és tervezzünk apró lépéseket annak érdekében, hogy a terület élhetőbb legyen mindenki számára. Akcióink során igyekszünk minél több helyi lakót bevonni a megvalósításba. Hosszabb távon arra törkeszünk, hogy kisközösségünk külső segítség nélkül is megálljon a lábán, azaz olyan projekteket valósítsunk meg, amelyek a hosszú távú fenntarthatóságot biztosítják!

Kontakt személy: 
Kalányos Zsolt, Kalányos Gyurka
Helyszín: 
Jelenlétházak (Hősök tere 7, Györgytelep 15) illetve maga a tér, jóidőben
Hősök tere
Pécs
Magyarország
Telefon: (30) 701-96-12, (20) 553-25-86
HU
Támogatók: 
UNDP módszertan / OSI / Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület / Profilantrop Egyesület / Védegylet Egyesület
Témák: 
energiahatékonyság
megújuló energia
Egyéb témák: 
közösségfejlesztés, közösségépítés