2017. aug 26.

Mi a helyzet nálunk? - Tompa

A Nagycsaládosok Tompai Egyesületének képviselőivel 2016-ban, a Záró-Nyitó találkozón ismerkedtünk meg közelebbről. 2017 májusában pedig végre lehetőségünk volt, hogy egy Kezdő Átalakuló képzés keretein belül többen is megismerjük Tompát és a helyi „viszonyokat.”

Amit azonnal megtudtunk róluk: nem tétlenkednek.

Programok

Talán nem meglepő, de a tompai nagycsaládosok sok gyerekprogramot szerveznek, több tábort is tartanak nyaranta. Idén is volt napközis tábor, ahol a gyerekek a papírmasé készítés és gyógynövényekkel ismerkedés mellett Matkovics Istvánnak, többetek által már ismert mediátornak köszönhetően a mediációs alapokba is betekintést nyerhettek.

Volt még „rendes, ottalvós”, Erzsébet tábor is, ahol nem maradt ki az éjszakai túra, a bátorságpróba és a lovaglás sem.

A felnőtteket számára is volt lehetőség válogatni a programok között: volt főzősuli, papírfonó, bútortuning, Balatoni kirándulás.

És a nyárnak ugyan vége, az egyesület most sem pihen, hiszen készülniük kell a szeptemberi országos nagycsaládos találkozóra.

Közösségi kert - „Átadni, amit tudunk”

Tompán nem csak hogy tavaly létrejött a közösségi kert, de idén már 6 mázsa cukkini is termett, ami akkora mennyiség, hogy még a kecskéknek is jutott belőle. De nem csak cukkini van ám, hanem hagyma, paradicsom, uborka, cékla, sütőtök…

A közösségi kert nagy „hiányossága”, hogy nincs víz. Idén vödörrel locsoltak, de hosszú távon szeretnének egy ökológiailag is ideális öntözőrendszer kialakítani. Ehhez kapcsolódóan adtak be idén pályázatot miniprojektre a tompaiak. 5 részből álló oktató előadássorozatot szerveztek a közösségi kertben vízmegtartó technikákról a környékbeli gazdálkodó családok számára. Szeptemberben még hátra van két előadás a témában.

A közösségi kerttel kapcsolatban a cél az is, hogy egy igazi bemutató kertté váljon. Legyenek benne változatos növények és technikák, például legyenek fűszernövények és domboságy. A nagy terv pedig, hogy épüljön egy kemence, ahol foglalkozásokat tarthatnának és meg lehene mutatni, hogy mennyi mindent lehet csinálni a kenyéren és a kalácson kívül is.

És még…

A helyi újságba is írnak a tájfajtákról, ami szintén jó lehetőség átadni a tudásukat.

Folyamatban van egy ruha újrahasznosítási projekt.

Ami pedig reményeink szerint már nem sokat várat magára: októberben egy gabonakolbász készítő alkalom.

 

Mint látjátok, a tompaiak nagyon sokoldalú munkát végeznek a közösségükben. Igyekeznek bevonni mind a helyieket, mind a fiatalokat, mert a feladataik csak nőnek és mindig szükség van egy-két lelkes kézre az egyesületben.

Izgatottan várjuk a folytatást, főleg azok, akik már kóstolták Ditta méltán híres gabonakolbászát.