Magvas Nap - magcserebere

A Kecskeméti Magvas Nap fő célja, hogy a mezőgazdasági önrendelkezést, a bio termelést erősítsük. A tájhoz régóta alkalmazkodott növények jóval nagyobb sikerrel termeszthetők vegyszermentesen, mint a manapság divatos ipari fajták, melyek javarészt külföldi nemesítői munka eredményei. A boltokban kapható vetőmagok nagy százaléka néhány multi kezében van, s mivel kevés kivétellel mind hibrid, ezért minden évben újra és újra meg kell őket vásárolni - ez a kiszolgáltatott helyzet számunkra nyugtalanító. A kertészek ma már nem ismerik azokat az egyszerű fortélyokat, melyek segítségével őseink gondoskodtak a megfelelő saját vetőmagról. Éppen ezért arra szerettünk volna lehetőséget teremteni, hogy bárki szabadon cserélgesse a jól bevált tájfajtákat, illetve tudást szerezhessen a témában, s tapasztalatokat gyűjthessen, ismerkedhessen hasonszőrűekkel. Ezt szolgálja minden év telén a Magvas Nap eseménye.

Cél: 

Célunk, hogy minél többen legyenek képesek arra, hogy gondoskodnak saját vetőmagkészleteikről. Hogy a magcserén keresztül emberi kapcsolatok köttessenek. Szeretnénk, ha a jól bevált hazai tájfajták újabb ízeket hoznának az élteleinkbe, s választékot a piacokra. Ha a kertészkedés segítségével több család büdzséje javulna és így juthatnának egészséges ételhez.

Lépések: 
 • Természetesen még a nulladik lépésként szükség volt egy szervezői csapat kialakítására, a célok megfogalmazására és az oda vezető közös út kitalálására. A koordinátor (Valkai István) feladata az egészet kézben tartani, s neki segít a szűken vett szervezői csapat (kb. 6-8 ember) és a tágabb önkéntes csapat (10-20 ember).
 • Első lépésként megfogalmaztuk, hogy minden évben tartunk egy magbörzét, ami persze több, mint egyszerű cserebere.
 • Ehhez kellett egy jó hely: a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörterme hatalmas és meseszép. Ideális.
 • Aztán szereznünk kellett tájfajta vetőmagokat. Az első évben ez nem volt egyszerű, de helyi biogazdáktól kaptunk valamennyit.
 • A későbbiekben tudatosan termesztettek a szervezők is saját kertjükben "fölösleget" vetőmagból, melyet felajánlanak a Magvas Napra, mint alapkészlet.
 • Az alapkészlet intézményét azért találtuk ki, hogy azok is cserélhessenek magot, akiknek eddig semilyen saját magfogásuk nem volt még. Ezt tasakolva jelképes adományért lehet megkapni.
 • Tasakot is készíttettünk, hogy egy kicsit a felcimkézés kultúráját is erősítsük, hiszen ez a fajták őrzéséhez fontos információ (milyen fajta, ki és hol termesztette, mikor, elérhetősége). Ez nem szükséges lépés, de nekünk tetszett a végeredmény és marketing anyagként könyveltük el magunkban.
 • Ha már itt tartunk: kezdetektől figyeltünk a megjelenésre. Felkértünk egy ügyes grafikust (Szincsák László), hogy tervezzen logot, s később a plakátjainkat, meghívóinkat is ebben a forma- és színvilágban igyekeztünk tartani. A tasak feliratát is ő tervezte. Szerencsénk volt, mert volt egy megfelelő mag-stanca (profi vetőmagoknak készítenek ilyen tasakokat) és egy kedves kecskeméti nyomdás (Fehér Dezső), aki a mókás mennyiségünkkel is szeretettel foglalkozott.
 • Előadókat és kiállítókat hívtunk meg, hogy minél több tudást lehessen így megszerezni.
 • Gyereksarkot rendezünk be, hogy a kicsik is tudjanak társasozni, játszani, kézműveskedni, amíg a szülők nyüzsögnek.
 • Létrehoztunk egy weboldalt, melyet a jövőben szeretnénk több funkcióval is ellátni.
 • És meghívtunk mindenkit, hogy jöjjön el a rendezvényre.
Eredmények: 

Nem várt tömeg érdeklődött a téma iránt. Szerencsére egyre szaporodnak az országban a magbörzék, ennek ellenére egészen messzi vidékekről is érkeztek a rendezvényünkre. Sikerült elérnünk, hogy ez a téma beszivárogjon a közbeszédbe, eljusson a szakmai szervezetekhez.

Illetve sikerült elérnünk, hogy van egy fix rendezvény évente, amelyre tudatosan készülünk és amit mindannyian szeretünk. Büszkék vagyunk rá.
 

Tanácsok: 

Gondoljátok végig, mennyi kapacitásotok van rá. Sok kell hozzá, de meglátjátok: imádni fogjátok a végeredményt!

A magbörze sikere azon múlik, hányan jönnek el és hogy tudnak-e magot hozni. Ehhez hatékony hírverésre van szükség, ami kihozható pénz nélkül, de sok ráfordított energiát és időt igényel. Szerezzetek valahonnan egy közösségi médiában jártas fiatalt, egy jó rajzkészségű embert (a plakátokhoz), sok kedves önkéntest, aki kiviszi a plakátokat, vagy éppen küldözget meghívókat hivatalos embereknek és a téma iránt érdeklődőknek.

Keressétek meg a közeletekben lévő mezőgazdasági kutatóintézeteket, a tápiószelei génbankot (NÖDIK), biotermelőket, permakultúrában jártas embereket és hívjátok meg őket! Mindenütt nyitott kapukat fogtok döngetni.

 

 

 

Kezdeményezők: 

A kezdeményezők: a MÁK (Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért) csapata. Az Átalakuló Városok Mozgalma gondolatai mentén szerveződtünk, célunk, hogy kisléptékű, bárki által megtehető lépéseket tegyünk egy élhetőbb, emberszabásúbb világ felé.

Kontakt személy: 
Valkai István
Helyszín: 
Kecskeméti Ifjúsági Otthon
Kossuth tér 4.
Kecskemét
Magyarország
Telefon: (30) 903-17-44
HU
Támogatók: 
A Kecskeméti Ifjúsági Otthon sokat segített abban, hogy a szervezői megbeszélésekhez biztosított termet és az eseményhez egy meseszép helyszínt. A Katona József Könyvtár mobil kölcsönzéssel emelte a rendezvény fényét. A Bács Agrárház Kft. munkatársai (Dene Orsolya, Golovicsné Wellner Mónika) mindig mindenben segítenek és ők jelentik az utat a mezőgazdasági szakemberek felé például. A tápiószelei NÖDIK jelenlétével mindig nagyon sokat emel a rendezvény fényén.
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
helyi pénz / cserebere / időbank
Címkék: