Közösségfejlesztés a Hős utcában (Kontúr)


Budapest X. kerületében, ahol a lakások picik, a komfortfokozatuk alacsony, a lakók többsége szegénységben, állandó munka nélkül él, köztartozásokat halmozott fel, ahol a házakban mindennapos a bűnözés, a szerhasználat és –kereskedelem... Itt működteti közösségfejlesztő programját a Kontúr Egyesület két önkormányzati épületben.

Kontúr Közhasznú Egyesületet 2011-ben hozta létra az ELTE néhány hallgatója, a hátrányos helyzetű, mélyszegénységeben élő családok segítésére, az oktatás, a pártfogás és az integráció három pillérére alapozva. 

Cél: 


A szegénységben, létbizonytalanságban, ingerszegény környezetben élő lakókat kimozdítani a szürke hétköznapokból, munkakeresésre, az életmódjuk megváltoztatására motiválni őket. Kulturális, közösségépítő programokkal alternatívát mutatni felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

 

 

Lépések: 

• Közösségi tér kialakítása a házban: részben önkormányzati támogatással fenntartott, adományokból felújított lakás.
 Állandó programok gyerekeknek: kézműves foglalkozások, drámajáték, tanulás-támogatás, mozgás. szabad játék.
• Állandó programok felnőtteknek: álláskereső klub, közösségi beszélgetések, ruha börze
• Ünnepekhez vagy más alkalmakhoz kapcsolódó egyedi programok: farsang, március 15-i kirándulás, Egészség napok, Szociális cirkusz előadása, Roma napi kulturális program stb.

Eredmények: 

A lakók ismerik és látogatják a Közösségi tér programjait. Sok szülőben már kialakult a bizalom a szervezet munkatársai iránt, így a gyerekeket nemcsak a Közösségi térbe, hanem külső programokra is elengedik. A gyerekek fokozatosan elsajátítják a tér szabályait, így egyre többször van lehetőség az alkotó, elmélyült játékra. A bizalom épülése és a szabályok fokozatos elsajátítása egyre inkább lehetővé teszi, hogy kilépjünk a Hős utcából, más helyszíneken szervezzünk programot, kinyissuk a világot az elszigetelten élő gyerekek számára.

 

Tanácsok: 

Programjaink akkor működnek jól, ha a rendszerességet és következetességet ötvözzük a rugalmassággal és elfogadással.

 

Kezdeményezők: 

A Kontúr Egyesület a Egyesületet az ELTE szociális munkás, szociológus, és jogász hallgatói alapították, hátrányos helyzetű emberek segítését tűzve ki célul.

Helyszín: 
Magyarország
HU
Témák: 
közösségi alapítvány
társadalmi vállalkozás