Kovács Bence

Végzettségem szerint okleveles építészmérnök vagyok, környezeti menedzser másoddiplomával. Miután szüleimmel közös, kecskeméti építész irodánkban hiába vártam a környezettudatos megrendelőket, korábbi polgári szolgálatos helyemen, a Független Ökológiai Központ (FÖK) Alapítványnál töltöttem 10 évet főállású civilként Óbudán. Ezalatt részt vettem honlapok fejlesztésében a fenntartható építésről, a  környezettudatos közterülethasználatról, szerkesztettem kiskátét a környezeti ügyekben való információkhoz való tájékozódásról, ajánlásokat zöld fesztiválok szervezéséhez, kiadványt a klímabarát hálózatokról és kisközösségekről, civil delegáltként próbáltam érvényesíteni a területfejlesztésben, társadalmi infrastruktúra fejlesztésben a társadalmi részvétel és a környezeti szempontokat.

2013-tól civil megbizatásaim önkéntessé váltak, energiáimat a hivatalok és döntéshozók helyett a helyi közösségek felé fókuszálom, az É-GAIA Bt. ügyvezetőjeként építész tervezői, pályázatértékelői, tanácsadói munkákat végzek, de ezek is kötődnek a környezettudatossághoz, energiahatékonysághoz.

2011 januárjában a nászajándékként kapott Schumacher College rövid kurzusról az Átalakulás mozgalom bölcsőjén, Totnes-en át hazatérve másnap várt a telefon, hogy Kecskeméten most vetítik az Átalakulásban 1.0 című filmet, melyben viszontláttam az előző héten bejárt helyszíneket. Ezt a filmvetítést tekintjük a MÁK - Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért születésének, 4 évig igen aktívan vettem részt a tevékenységeiben. 2015-ben Wekerletelepre költöztünk családommal, bekapcsolódva az Átalakuló Wekerle munkájába. Jelenleg a WEKI - helyi közösségi irodában dolgozom, többek között a társasházak megújításának műszaki támogatását célzó Gondnokság, mint társadalmi vállalkozás beindításán.

2014 végén együtműködési szándéknyilatkozatot kötöttünk a brit Átalakulás Hálózattal, mely nyomán a magyarországi Átalakuló Közösségek kapcsolattartója lettem. A nemzetközi kapcsolataink eredménye, hogy 2016-os Átalakulás a Gyakorlatban 2. ifjúsági cserén több partnert is a nemzetközi átalakulás közösségek ajánlottak. 2018 februárjában pedig házigazdái voltunk a már 3. regionális találkozónak.