Komposztkazán készítő kaláka Kecskeméten

Tőgyi Balázs vezette gyakorlati kaláka, ahol közösen egy olyan komposztkazánt építettünk, amely egy már meglévő napkollektoros rendszerrel kapcsolódott, felváltva annak működését a téli napmentes időszakra.

Cél: 

Elsődleges cél a komposztkazán megfelelő technológiájának gyakorlati bemutatása, kipróbálása és tapasztalatszerzés útján történő ösztönzés, hogy a kaláka résztvevői hazavigyék és otthon is alkalmazzák a nálunk elsajátítottakat.

Lépések: 

Tőgyi Balázs tervezővel hosszas előkészítő egyeztetés során beszereztem és megszerveztem a szükséges alapanyagokat és gépészeti elemeket. A kalákás hétvége szervezését (ellátás, szállás) családilag oldottuk meg. Első nap a délelőtti elméleti alapozás után délután a csövezés előkészítése történt meg. Másnap pedig a csövek felállítása és bekötése után a szerves anyaggal való feltöltés történt meg.

Eredmények: 

Felépült a komposztkazán, a résztvevők elsajátították a szükséges gyakorlati készségeket.
A komposztkazán bemelegedési szakaszát végig mértem és naplóztam, ezen konkrét adatok hasznos visszajelzések a tervezőnek.
Sajnos a teljes fűtési hőt nem tudtam kihasználni, viszont a "melléktermékként" majd egy köbméter komposzt keletkezett.

Tanácsok: 

Fontos az előkészítő szakaszra elegenő időt hagyni. Nálunk a szervesanyag nagy részét adó friss faapriték beszerzése ütközött nehézségekbe, az erősen ajánlott beáztatási szakasz is elmaradt, így igencsak lelassult a kazán bemelegedési időszaka.

A projektről: Végy egy ökofanatikus családi tanyát, 10-20 lelkes kalákást, jelölj ki egy 3x3 alapterületű helyszínt (1,8 magas lesz a halom), helyezz el benne 300 méter padlófűtéscsövet úgy hogy tudod: a külső 50 cm-es héj sehol nem lesz elég meleg, alul sem. Aztán halmozz fel rá 6 rész ázott faaprítékot, 2 rész állati trágyát, 1 rész humuszt és egy rész kerti komposztnak valót. A csővezetékre persze nem felejtettél merülőhüvelyben egy hőmérőt helyezni, ami kábelen jelez az automatikának, ami 40 foknál elkezdi kivenni a rendszerből a melegvizet, 35-nél pedig leállítja a szivattyút és hagyja újra felmelegedni.

Kezdeményezők: 

MÁK - Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért.
Ennek tagjaként jelentkeztem mint lehetséges helyszín és projektgazda.
Családként pedig a saját tanyánkon igyekeztünk megvalósítani a lehető legteljesebb szintű önellátást, amibe a megfelelő technológiák alkalmazásával elérhető energiafüggetlenség is hozzá tartozik.

Kontakt személy: 
Kispitye Attila
Helyszín: 
Kispitye Permatanya
Hetény-Szarkás tanya 274
6044 Kecskemét
Magyarország
Telefon: 06 20 9793776
46° 55' 8.3064" N, 19° 33' 51.9084" E
HU
Témák: 
energiahatékonyság
megújuló energia
Egyéb témák: 
megfelelő technológia