2017. júl 27.

Kisközösség és permakultúra

Régi vágyunk vált valóra: születőben egy permakultúra képzés, amely rövidebb, mint a kéthetes PDC (Permaculture Design Course - a hivatalos alapképzés) viszont egy ízelítőnél többet ad. Négy napba sűrítettük mindazt, amit elsőre tudni érdemes a permakultúráról és egy sor használható gyakorlatot is hazavihet minden résztvevő, de raktunk bele sok merengenivalót, közös munkát és vidámságot is. Meg hosszú étkezési szüneteket. Mert az fontos.

 

írta: Bérces Dóra

 

A szemünk előtt az lebegett, hogy mindenki számára értelmezhető legyen a permakultúrás gondolkodás és megvalósítható az élettér tervező része - annak is, aki mondjuk egy szegregátum kellős közepén él vagy a panelrengeteg egy 30 négyzetméteres erkély nélküli lakásában. Szóval ne csak azok jöjjenek, akiknek a vasvilla a kezéhez nőtt.

Apropó, a permakultúráról itt egy cikkben frappánsan összeszedve minden, amit első szuszra tudni érdemes. A többit meg évek alatt összeszedi az ember innen-onnan, egyelőre legfőképp külföldi szakirodalomból, de egyre pezsgőbb a hazai permakultúrás élet köszönhetően a téma első elhivatott szakértőjének, Baji Bélának és a vele egyidőben mocorogni kezdő vagy tőle tanuló többieknek. Mint például Baranyai Vitáliának vagy épp Kardos Etelkának, Kispitye Attilának, akik külföldi tanulmányaik, kint tartózkodásuk során találkoztak a permakultúrával, elvégezték az alapképzést és azóta a maguk módján szolgálják az ügyet idehaza. Most épp azzal, hogy a képzési anyag kidolgozásába raktak bele pár hónapot az életükből. Külön boldogság látni, hogy együtt milyen klassz csapatot alkotnak!!

Azért is volt nagy álmunk ez a képzés, mert az Átalakulás Mozgalmának elindítója, Rob Hopkins maga is permakultúra oktató és ezeket a gondolatokat bele is építette az Átalakulás rendszerébe - csak éppen a közösség építésére - működtetésére hangszerelve. Az "azzal főzünk, ami van" vagy "legyen kézzelfogható eredményünk" alapelveket sokszor említettük egy-egy rendezvény szervezése kapcsán, vagy mondjuk egy közösségi akció során. A permakultúrát általában kertészkedésként értelmezik, de sokkal inkább életfilozófia és mi pont nem a fűszerspirálra, hanem a gondolkodásmódra szeretnénk a nagyobb hangsúlyt fektetni.

 

De kinek jó ez?

Reményeink szerint egyrészt a résztvevőknek. Még azoknak is, akik bevállalták a "kísérleti nyuszi" szerepet: rajtuk teszteltük most Szentesen, működik-e az előzőekben megtervezett és kidolgozott tananyag: miből van sok, miből kéne több, hova kellene pakolnunk a melós, koszolódós, gyakorlati részeket és mikor áll be a kajakóma, amikor valami élénkítő részt kell beilleszteni. Mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a permakultúrás tervezés és az, hogy mindezt miként alkalmazhatja a gyakorlatban, a saját életterének megvalósításához vagy a közössége életében.

Aztán jó azoknak is, akik a jövőben szeretnének ilyen képzést tartani. Azt vállatuk, hogy ha összeállt a négynapos képzés forgatókönyve, egy képzői segédlettel, mellékletekkel összehozzuk egy felületre a neten és bárki e-tananyagként használhatja. Így segítünk abban, hogy a téma iránt érdeklődők képesek legyenek megtartani ezt a kurzust. Szóval nagyon várjuk ám azok felbukkanását, akik ilyesmit forgatnak a fejükben!!

 

 

Hogy lehetsz részese?

A júliusi szentesi nulladik típusú képzést nem is hirdettük nagyon, de olyannyira betelt jócskán a határidő előtt, hogy néhány embert arra kértünk: jöjjön a következőre, ami szeptemberben 13-16. között lesz, Nagyszékelyben. Téged is erre biztatunk: gyorsan csapj le az üres helyekre, mert gyorsan be fog telni ez is! 

 


A képzést a Védegylet Egyesület és a Magyar Permakultúra Egyesület hozta létre, a Fókuszban az élelem-földtulajdon-klíma kapcsolata - a természeti erőforrások fenntartható kezelésére és az élelemhez való emberi jog  európai támogatására történő mozgósítás DCI-NSA ED/2014/338-396 projekt keretében.

 

 

 

Címkék: