Kecskeméti Szatyor Közösség

A Kecskeméti Szatyor Közösség tagjai olyan tudatos fogyasztók, akik az egészséges (bio vagy vegyszermentesen termelt) portékákat közösen szerezik be, egyenesen a helyi termelőktől! Az önszerveződő csoport számára fontos a kíméletes, emberi léptékű mezőgazdálkodás ügye, illetve hisznek abban, hogy valós változást úgy lehet elérni, ha tesznek is érte.

Cél: 

Mindannyian más és más céllal vagyunk a közösség részei. Van, akit az egészséges táplálék témája motivál. Van, akit a helybeli termelők helyzetbe hozása. Sokan pusztán azért részei a rendszernek, mert finom ételeket készíthetnek a Szatyorban vásárolt holmikból. S vannak olyanok, akik ezen a tevékenységen keresztül teljesedhetnek ki, hiszen egyébként vagy nincs munkájuk vagy nem feltétlenül a szívük csücske.

Lépések: 

Négyen kezdtünk el rajta dolgozni. Részt vettünk a budapesti Szatyor Egyesület képzésén és számunkra nagyon sokat jelentett Kármán Era segítsége a kezdetekkor, illetve mindaz a hasznos eszköz (a rendszer elméletének átadása, gyakorlati tapasztalat), amelyet rendelkezésünkre bocsátottak. Mikor hazamentünk, felmértük, hogy akad-e helyben biotermelő, aki hajlandó részt venni a rendszerben. Aztán kerestünk embereket, akik szívesen vásárolnának ilyen helyen. Létrehoztunk egy "adatbázist": kik a termelők, milyen portékájuk van, mennyiért adják. Hetente egyszer lehet rendelni, az átadási napunk pedig csütörtök. Kerestünk egy helyet is, ahol az átadást megejthettük. Ahogy kialakult egy kezdeti mag, igyekeztünk a tesztüzemet tökéletesíteni, az elsőre megálmodott szabályokat tovább csiszolni, sokat méláztunk azon, mi férhet bele és mi nem ebbe a rendszerbe. A kezdeti lépéssekkel egy időben elkezdtünk dolgozni azon, hogy saját egyesületünk legyen, amely hivatalos keretek közt működteti a "szatyrozást", illetve segít bennünket abban, hogy tarthassunk kóstolót, népszerűsíthessük a helyi termék, a vegyszermentes gazdálkodás témáját.
 

Eredmények: 

Sikerült felkutatnunk rengeteg helybeli, vegyszermentesen/szelíden gazdálkodó termelőt. Megismerhettük őket, sokat tanulunk tőlük és ők is megbecsülve érzik magukat. Sikerült elérnünk, hogy rengeteg ember tud már úgy vegyszermentes ételhez jutni, hogy nem kell messzire mennie. Sok helyen jelenünk meg, ahol elmondhatjuk az embereknek, miért fontos a helyi termék és a környezetet kímélő mezőgazdálkodás. Tudunk a hasonló célokért munkálkodó szervezetekről, személyekről és igyekszünk egymást segíteni. Elhittük, hogy egy maroknyi hétköznapi ember önkéntes munkában komoly változást érhet el.

Tanácsok: 

Ha szeretnétek helyi vegyszermentes holmikhoz hozzájutni, alaposan gondoljátok végig: miért és hogyan. A Szatyor rendszere - mivel önkéntes munkán alapul és közösségben történik - sok időbefektetéssel és vesződséggel jár. Csak elhivatottaknak és közösségépítői hajlamokkal bíróknak ajánlott!! Ez a rendszer egyébként a vásárlók felől szerveződik. Ha a termelő szeretne efféle közösséget, érdemesebb a közösség által támogatott mezőgazdálkodás gondolatával kacérkodni: itt egy termelőnek van sok vásárlója. A témáról rengeteget olvashatsz a TVE honlapján

 

Kezdeményezők: 

A kezdeményezők a MÁK - Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért tagjai.

Kontakt személy: 
Rátkai Edit
Helyszín: 
Átadópont
Szép utca 7/4.
Kecskemét
Magyarország
Telefon: (20) 561-50-27
HU
Támogatók: 
Cseh Pékség: az első átadópont helyét biztosította ingyen több, mint egy évig. Trencsényi Gizi: ő is tök ingyen rendelkezésünkre bocsátott egy belvárosi lakást átadópontként. Rátkai Edit: most az ő házuk alagsorában "székel" a Szatyor. De támogatóink voltak a hozzátartozóink, akik rendelkezésre bocsátottak autót, nyomtatót, utánfutót, porszívót, miegymást, hogy a dolgunkat tudjuk végezni és elnézték, hogy rendszeresen órákig vagyunk távol az otthonunktól a "szent cél" érdekében. Az ő támogatásuk nélkül ez a projekt nem valósult volna meg.
Témák: 
társadalmi vállalkozás
Egyéb témák: 
bevásárló közösség
Címkék: