Humtour

A Humtour projekt célja, hogy környezeti, gazdasági és közösségi szempontból is fenntartható, kiscsoportos túrákat szervezzen Magyarország vidéki területein.

Túráinkat a helyi lakosok, és helyi erőforrások bevonásával szervezzük. Törekszünk környezetbarát közlekedési módok használatára, és arra, hogy helyi ételeket fogyasszunk kirándulásaink során. A programokat a helyiekkel együtt szervezzük, melyek kapcsolódnak a helyi hagyományokhoz, kultúrához és tájhoz.

Cél: 

A Humtour kezdeményezés célja, hogy megnyissa a belföldi és a külföldi turisták számára a lehetőséget, hogy a kitaposott ösvények kívül ismerhesse meg Magyarország rejtett természeti, kulturális, épített és gasztronómiai értékeit. Mindezt a helyi közösség részvételével és igényeivel összhangban. Bízunk benne, hogy tevékenységünk bizonyos mértékben a helyi gazdaság élénküléséhez is vezet, ami a vidéki térségek fejlődésének kulcsa.

 

Lépések: 

Nagyon sokat kirándulunk Magyarországon, és sokat beszélgetünk helyiekkel, ami mindig ötleteket ad egy túra megszervezéséhez. A térkép böngészése után falusi szálláshelyeket, helyi termelőket és kisvállalkozókat keresünk fel. Az egyeztetések után a honlapon és Facebookon hirdetjük meg túráinkat, és persze meghívjuk barátainkat, ismerőseinket is.

 

Eredmények: 

Tavaly két pilot programot szerveztünk: egy hosszú hétvégét az Őrségben és egy alkalmat a zsámboki biokertészetnél. Mindkét program nagyon jól sikerült.

Következő alkalmaink:
- május 20-22.: Őrségi kirándulás: kerámiázás, méhészet, pálinkafőző, sajtkóstolók, alpaka simogatás és sok finomság
- június 17-19.: Hétvége a túlélés jegyében a fenntartható faluban, Gömörszőlősön

 

Tanácsok: 

Csak csapatban érdemes ilyen projekten dolgozni és érdemes a projekt elkezdése előtt elkezdeni spórolni, hogy az első időkben felmerülő költségeket fedezni tudjuk.

 

Kezdeményezők: 

Szabó-Diószeghy Ágnes és Teveli Horváth Dorottya vagyunk, mindketten az ELTE mesterszakos hallhatói, Ági nemzetközi tanulmányok, Dóri humánökológia szakon.

Kontakt személy: 
Szabó-Diószeghy Ágnes és Teveli Horváth Dorottya
Helyszín: 
1027, Erőd utca 6.
Budapest
Magyarország
Telefon: +36303833721, +36305976960
HU
Egyéb témák: 
fenntartható/humanitárius turizmus