Hosszúhetény közösségi aszalógépet avatott
A Kisközösségek Átalakulásban Program keretében a Hosszúhetényi HÉT kör egy aszalót készíttetett tavaly nyár végén. Most a tél beköszöntével a közösség tagjai élvezhetik az aszalt gyümölcsöket. "Az egyik téli vitaminforrásunk – büszkélkedik Lívia. – Természetesen mindenféle tartósító és adalék nélkül."
A közösség tagjai együtt döntötték el, hogy milyen legyen az aszaló típusa, mérete, és az anyaga. Ezt követően a Hosszúheténytől nem messze lévő Hetvehelyen egy asztalosmester készítette el. Az aszaló mobil, így ott lehet használni ahol éppen igény van rá. Elsőként Hajdu Zoltánék birtokán avatták fel közös gyümölcsszedéssel, - feldolgozással egy villámkaláka keretében.
Az aszaló a fenntartható fejlődés modelljébe illeszkedik, nem használ áramot, csupán a napfényt és a meleget. Működési elve praktikus, ötletes. A feketére festett fémlap a napsütés hatására átforrósodik, a felszálló hőt pedig a felkarikázott gyümölcsre, zöldségre vezeti, ami által az egy nap alatt megaszalódik.