Grundkert - Közösségi kert

A közösségi kert a VIII. kerületben a belváros szívében, a Corvin sétány mellett, 2012 tavaszán nyitotta meg kapuit. A kertet már akkor nagy érdeklődés övezte. Mind a 34 kis parcella gazdára talált. Akkor már működtek közösségi kertek Budapesten, de a Grundkert volt az első amely magánterületen, a közösség erejéből és kreativitásából nőtte ki magát.

 

 

Abban is egyediek vagyunk, hogy a rehabilitálódó városrésszel együtt mi is folyamatosan változunk. 2016-ban az ötödik szezonunkat kezdjük, a harmadik helyszínen. A költözködésekkel rengeteget tanultunk. Ami működött, továbbvisszük, ami nem, azt megpróbáljuk jobban csinálni. Így a hátrányt előnnyé változtatjuk. Nem mindig könnyű, de például a közösségi tervezésben már profik vagyunk :-)

 

 

A kertészkedésen kívül útjára indítottunk egy szabad szoftveres csoportot a facebookon (Pingvin a Grundon), és egy kétheti klubot, amely a fenntarthatóság különböző témáival foglalkozik (Grundkert Klub). Fontosnak tartjuk, hogy a közösség ne álljon meg a mindenkori kert határain belül, hanem folyamatos kapcsolatban legyünk a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal a kerítésen kívül is.

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

Sokan vagyunk és sokfajta motiváció van. Legtöbben a környezettudatos életmód felé fordulás miatt keresték meg a kertközösséget, hogy a városban tudjanak saját zöldséget termeszteni. Valaki csak most tanulja a zöldségtermesztés módjait, de ez egy olyan közösség, ahol ezt el lehet lesni és nem szégyen próbálkozni. Kezdetben ismerős egyesületek, barátok kapcsolódtak a kertet kialakító csapathoz. Amióta látványosan működik a kert és túljelentkezés van a kiskertekre, az új csatlakozókat elsősorban a közelben lakók közül választjuk ki. Szempont még, hogy olyanok csatlakozzanak, akik hajlandóak tenni a közösségért is. Mert a közösségi kert 75% közösség, és 25% kert.

 

Amire büszkék vagyunk: 

Ha szabad ilyet mondani, magára a létezésünkre. Az elmúlt évek költözései nagyon megviselték a közösséget, de nem adtuk fel. Mi olyanok vagyunk, mint a Keljfeljancsi. Hiába tűnik úgy, hogy a padlón vagyunk egy pillanatban, a következőben ismét állunk, és mosolygunk. Büszkék vagyunk a kitartásunkra, a megújulási képességünkre, és arra, hogy bár a közösség sokat változott, sokan jöttek, és távoztak is, senki sem ment el tőlünk rossz szájízzel. Büszkék vagyunk arra is, hogy ha valamire szükségünk van, azt megépítjük, megcsináljuk, újrahasznosítjuk, megoldjuk valahogy, de csak a legvégső esetben használunk készpénzt. Sokkal jobban hiszünk az összefogás erejében és az emberi kreativitásban, mint a pénzben.

 

A legjobb pillanat: 

Sok jó pillanatunk volt már. Talán a legjobb az volt, mikor Nagyi, akit mindannyian nagyon kedvelünk, elejtett egy mondatot, hogy ő régen sokat korcsolyázott, és mennyire örülne egy pár görkorcsolyának. Pár nappal később a kertben volt egy összejövetel, valami közös munka. Nagyi telefonált, hogy ő inkább nem jönne, ha nem baj. Mondtuk neki, hogy irgum-burgum, hát megígérte, igazán nem lenne szép, ha otthon maradna. Végül kijött a kertbe... és ott várta a közösség ajándéka, egy pár görkori, térd- és könyökvédőkkel, amit egy ingyenes ajándékozós csoportból szereztünk neki :-)

 

Jó tanács: 

A szaktudás nem feltétel. A lelkesedés a fontos! A többibe belejössz. Anélkül viszont nem jutsz sehová.

 

Együttműködés további közösségekkel: 

Igen. Szívesen "osztjuk az észt". Volt már példa rá, hogy egy pár órás "Hogyan csináljunk közösségi kertet?" foglalkozást tartottunk máshol, mert meghívtak. De szívesen látunk vendégeket a Grundk3rtben is, ahol mesélünk, és meg is mutogatjuk, amit létrehoztunk.

 

Együttműködések: 

Több civil szervezet is művel parcellát a Grundk3rtben. A Messzelátó Egyesület a kezdetektől velünk van, nagyon szoros a kapcsolatunk, egyik költözésnél ők segítettek pályázati forrást szerezni, mert mi nem vagyunk bejegyzett szervezet. Rajtuk kívül jelenleg a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület művel földet nálunk. Tavaly tartottak nálunk egy gyönyörű, sokszínű pikniket is. Kiemelt partnerünk és barátunk a közelben lévő Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó, akik sok rendezvényünknek biztosítanak helyet ősztől tavaszig. A Grundkert Klub is náluk működik ebben az időszakban. Rajtuk kívül is sok szervezettel tartunk lazább kapcsolatot, illetve mostanában próbáljuk szorosabbra fűzni a szálakat a budapesti közösségi kertek között.

Grundk3rt
Apáthy István u. 16.
1083 VIII. kerület, Budapest
Kapcsolattartó: 
Kling Ferenc
Tagok száma: 
80
Témák: 
közösségi kert
Egyéb témák: 
lakóközösség szervezés