COP21 Őko-filmklub meghívó - Ez mindent megváltoztat...

Időpont: 
csütörtök, 2015, december 10 - 18:4521:30
Helyszín: 

Bemutatjuk a Naomi Klein legújabb könyve alapján készült "Ez mindent megváltoztat" című filmet! 

A párizsi éghajlatvédelmi csúcs alkalmából időszerű a film: megmutatja, hogy a világ különböző tájain ki hogyan védekezik az éghajlatváltozás és azon cégek ellen, amelyek tevékenységükkel helyi és globális szinten a környezetet és az emberek életét teszik tönkre. De van egy kérdése is: mi van, ha az éghajlatváltozás több mint egy válság? Mi van, ha ez az eddigi legjobb lehetőségünk átgondolni: milyen a kapcsolatunk a környezettel, a gazdasággal, egymással? 

Helyszín: Kispest Forrásház, 1191 Budapest, Dobó Katica u. 18
Időpont: 2015. december 10., csütörtök, 19:00 
Program: Filmvetítés (angolul beszélő, magyar felirattal) Beszélgetés.

A film utáni beszélgetés témaja: Átalakuló Wekerle ----> Átalakuló Kispest? Mi történik a kerületben, mit tesz a helyi lakosság, a civilek, az önkormányzat, hogy Kispest éghajlatra való hatása csökkenjen és a helyi lakok életminősége is javuljon. Mit tehet még, hogy többet elérunk, együtt? 

A filmről: http://thischangeseverything.org/

„A nagy kérdés: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság? Mi van, ha ez a valaha volt legnagyobb lehetőségünk, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk? Nincs határtalan növekedés, de ez jó hír, így ugyanis újragondolhatjuk a jövőnket.”

Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything” (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében.

A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést:  miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni"akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni.

A filmklub Ferenczi István, önkormányzati képviselő szervezi, helyi civilek segítségével.