Biobrikett gyártás és alapanyaggyűjtés

A hősök terei munkacsoport a kezdetektől fogva brikettálni akart - látta a tévében (talán a toldi vagy a bagi pédát), hogy az jó. Aztán miniakciókat (filléres turkáló) talált ki annak érdekében, hogy pénzt gyűjtsön buszbérlésre, szerette volna ugyanis élőben megnézni, mitől működik a dolog és mitől nem.

Pénzt gyűjtött és Bagra látogatott a csapat, majd konzultáltunk sokat Nórival. Lett pépesítőnk és présünk, köszönhetően a KAT-nak, és most ott tartunk, hogy hamarosan a hősök terei (szabolcsi) szegregátumban megnyitjuk a telepiek felé a raktárhelyiségből kialakított kis műhelyünket.

Szeretnénk, ha úgy működne, ahogy régen a fonók... Ha lejönnének az emberek, tépkednék a papírt, és beszélgetnének egymással... Ha készülne sok brikett - fele a közösségnek, fele a készítő családnak, és nem kéne fát lopni, ha jön a hideg tél. Ilyenek vannak a fejünkben.

Cél: 

Biobrikett üzemünknek fontos a közösségépítő szerepe - jó lenne, ha újra szóba állnánk egymással, és együtt gyártanánk briketteket, amivel télen az otthon melege is szavatolt.
Szeretnénk jókedvvel gyártani sok-sok brikettet, amiből a segítségre szoruló családoknak mi is adhatunk.
Szeretnénk brikettet értékesíteni is, hogy a Máltai Szeretetszolgálattól átvett közösségi házat fent tudjuk tartani.
Szeretnénk sok alapanyagot gyűjteni városi intézményektől, civilektől, fafeldolgozó üzemektől, hogy alapanyaghiányunk ne legyen, és minél többen halljanak eről a csapatról - akik mi vagyunk!

Lépések: 

0. van egy közösségünk, amelynek tagjai szeretettel és figyelemmel vannak egymás és a tágabb közösségük iránt.
1. van bennünk jószándék és tenni akarás.
2. van egy házunk, amiben berendezhető egy üzem.
3. ismerünk hasonló közösségeket, akikkel lehet konzultálni, ha nehézségünk adódik.
4. vannak eszközeink már - pépesítő, prés.
5. találtunk helyi erőt, aki fon nekünk kosarakat!
6. vannak ötleteink, kit keressünk meg, h legyen mindig papírunk és fűrészporunk.
7. készítünk szórólapot, hogy ha nem lehetünk ott személyesen, akkor is meséljünk arról, mik a vágyaink és mit teszünk.
8. gyűjtünk még kapcsolatokat és alapanyagot!
9. a meglévő forrásainkat hasznosítjuk hétről-hétre - azon dolgozunk, hogy minden munkacsoportos tudjon biztonsággal "gyártani".
10. gyártunk.
11. szárítunk.
12. osztunk igazságosan.
13. termelünk bevételt.
14. nem csüggedünk, ha konfliktus adódik.
15. minden pénteken, öt órakor találkozunk, és ott újratervezünk, lábra állunk és nekiszaladunk...

Eredmények: 

Fentebb már leírtam. :)
De: vannak már eszközeink, helyünk, humánerőforrásunk, alapanyagbeszerző-helyünk. Ezt igyekszünk a mostani támogatással bővíteni.

Tanácsok: 

Lassan, átgondoltan, lépésről lépésre haladjatok. És gyertek el hozzánk is - valószínűleg nem tudjuk a tutit, de el tudjuk mesélni, mi hogyan, mit és mikor nyertünk és veszítettünk...

Kezdeményezők: 

A hősök terei munkacsoport 2013. tavaszán gyűlt össze először - azóta hétről hétre találkoznak pécsi, telepi emberek és egy-két közösségfejlesztő, hogy a terület élhetőbbé tételén együtt gondolkodjék és cselekedjék.

Lépésről lépésre, lassan és megfontoltan halad a csapat, sok-sok kis akcióval, amelyekben figyelem, tenni akarás és szeretet van. A teleprehabilitációs projektek húznak el mellettünk, néha agyonnyomnak bennünket, de akarat bőven van bennünk, és hit - leginkább a közösség erejében!

Kontakt személy: 
Kalányos Gyurka, Világos Linda, Kalányos Zsolt, Romsits Anta
Helyszín: 
Pécs
Magyarország
Telefon: +36707713577
HU
Támogatók: 
Védegylet Egyesület, Profilantróp Egyesület, Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Baranya Megyei Önkormányzat
Témák: 
megújuló energia
helyi pénz / cserebere / időbank
közösségi újrahasznosítás (pl. bolhapiac)