Bagi Főzőklub

A Bagon működő BAGázs Közhasznú Egyesület keretein belül működő női mentorprogramból nőtte ki magát a főzőklub. Egy összeszokott csapatról van szó, amely társaságoknak főz, és mérlegeli a továbblépés lehetőségét, hogy szervezettebb formában folytassa a munkát.

Cél: 

Az eredeti cél az volt, hogy együtt legyenek, főzzenek, jól érezzék magukat, a közös munka és az ételek segítségével összehozzanak embereket. Most már ennek a tevékenységnek a szervezettebbé tétele a következő a lépés.

Lépések: 

Mint annyi minden a bagi cigánytelepen, ez a kezdeményezés is az egyik mentorprogramból nőtte ki magát, a BAGázs női mentorprogram jában hét asszony találta meg magának a közös főzés élményét.  Először egy kisebb helyi rendezvényen állt össze a csapat, ízlett, amit kifőztek, és innen jött az ötlet, hogy főzzenek együtt rendszeresebben eseményekre.  A hét asszony mindegyike családos, így napi tapasztalat számukra a főzés. Életkorban is elég hasonlóak: 33 és 41 év közöttiek mindannyian.

Eredmények: 

Együtt jelentkeztek 2014-ben a budapesti Szimplakertbe, ahol a vasárnapi termelői piacon kisebb társaságok, egyesületek szoktak főzni a piac látogatóinak, akik adományok fejében ebédelnek náluk. A bagi asszonyoknak nagyon nagy sikerük volt, minden addigi csapatnál több adományt kaptak, amelyet gyerekprogramokra gyűjtöttek. Ugyanebben az időben történt, hogy egy baráti lakodalomra főztek együtt. Mivel ez is jól sikerült, elterjedt a környéken, hogy vállalnak főzést kisebb rendezvényekre.

A módszer egyszerű: jelentkezik egy társaság, család, rendezvény, és ők jelzik, mit szeretnének, milyen menüt fogyasztanának, hányan lesznek. A főzőklub pedig elküldi az összetevők listáját, amit a „megrendelő” szerez be. A főzés általában a helyszínen történik, nem úgy szállítják oda az ételt.

Sok mindent elkészítenek, szeretik azt is, ha a cigány konyha ételeit főzik, így került már az asztalokra lecsós tészta, kolozsvári káposzta, gulyás és babgulyás is, süteményeket szintén szoktak sütni. A legnagyobb rendezvény eddig egy 150 fős lakodalom volt.

A pozitív visszajelzések azt hozták, hogy a bagi asszonyok szeretnék még komolyabbra fordítani a közös főzést. Egy tréner foglalkozik velük, akinek a segítségével a folytatás formáját próbálják kitalálni: ez lehet főzőcsapat, büfé vagy kifőzde is akár. Ez egy folyamat, amely során kiderül, mit szeretnének, mi a megvalósítható, de az eddigi munka megy tovább.

Tanácsok: 

Aki tud csapatban dolgozni, az próbálja ki a főzést is így! A közös munka, illetve a közösen elfogyasztott étel összehoz embereket, és az is lehet, hogy olyanokkal találkozunk így össze, akik aztán életünk részévé válnak.

Helyszín: 
Bag
Magyarország
47° 38' 3.3612" N, 19° 28' 33.0744" E
HU
Témák: 
társadalmi vállalkozás
Címkék: