TÉGY! – Természetes Élet és Gyermeknevelés Alapítványt - Lókút

Lókút egy csökkenő létszámú, jelenleg körülbelül 500 fős (60%-ban német nemzetiségű) zsákfalu a csodaszép Bakonyban (közeli ismert települések: Zirc, Bakonybél, Veszprém). Tiszta, csendes, kevéssé érintett természet vesz körül minket. Mi, a „Sz-Zs” család 2013 őszén gyüttünk Lókútra, és innen biz nem mentünk tovább. Megkezdtük a gazdaság kiépítését: 2 hektár saját területen „állatkodunk” és kb. 10 hektár kölcsönkapott földön „garázdálkodunk”. Jelenleg egy kőházban lakunk és jurtába készülünk élni. A „V-Sz” család 2015 tavaszán csatlakozott: már-még jurtáznak a faluszéli „prérin”.

Céljaink: közösségi önellátó gazdálkodás, szelíd módszerek alkalmazásával; az emberi-állati-növényi jól-lét szem előtt tartása; utánpótlás növelés.  

Egyik célunk az is, hogy aki szeretne saját élményt és akár csak pár napra ki akarja próbálni milyen napi szinten így élni, az nálunk költséghatékonyan megtehesse. Voltak már így nálunk páran és tanultak is itt ezt azt: pl kecskét fejni, kertészkedni.

A kezdet: 
szomszédok álltak össze
Mi hozott titeket össze?: 

E sorok írásakor (2016. február) egy 2 családból álló, formálódó mikroközösség vagyunk (4 felnőtt, 3 gyermek). Mi, a két alapító család 2009-ben ismertük meg egymást kishazánk egyik „nagyöreg” „ököfalu”-jában. Néhány év szomszédság után sorsunk különvált, majd pár év múltán újraegyesült és azóta egyre jobban összefonódik. 2013 végén közösen megalapítottuk a TÉGY! – Természetes Élet és Gyermeknevelés Alapítványt, hogy ténykedésünknek hivatalos formája is legyen. Kellően sok területen gondolkozunk elég hasonlóan ahhoz, hogy a különbségekben inkább kiegészítjük egymást. 

Amire büszkék vagyunk: 

2013 ősze óta épül-szépül a gazdaság: kertészet, takarmánytermesztés, állattartás, élelmiszerkészítés.
Állataink: kutya-macska, baromfi, kecske, dosznyó, ló, tehén és a borja;
Állati alapanyagok: tojás, kecske és tehén tej, hús-zsír-belsőség;
Zöldségeink: paradicsom, paprika, uborka, cukkini, tök, saláta, mángold, retek, borsó, zöldbab, bab, padlizsán, patiszon, hagyma, fokhagyma, torma, zeller, karalábé, burgonya, fűszernövények;
Gyümölcseink: sárgadinnye, körte, alma, meggy, cseresznye, szilva (Gyűjthető: csipke, szamóca, szeder);
Takarmány: réti széna;
Előállított élelmiszerek: pékáruk (kenyér, kalács, péksütemények); tejtermékek (friss és érlelt sajtok, kefír, tejszín, tejföl, vaj, orda, savó); lekvárok, befőttek, ivólevek; savanyúság, paradicsomszósz (ketchup), „konzervek” (lecsó, padlizsánkrém, zakuszka); májkrém, sonka, szalonna; pálinka;

Következő lépések a gazdálkodásban és élelmiszer előállításban: gyökérzöldségek; szemes takarmány, gabona; gabonapehely, liszt; kolbász; száraztészta; aszalás. Volumen növelés a kertben és a feldolgozásban.   

Rendezvényeink:
2014 Téli Élőfalu Találkozó, Permakultúrás képzés (2014 Baji Béla)
Természetes Lovas kurzus (2014)
Természetes ló körmölés kurzus (2015)
BaBakony beszélgetések (2015);

Következő közösségi lépések: aktivizálódni a falun belül és aktivizálni a falun belülieket az átalakulás felé.

Rendezvénytervek: Permakultúrás kurzusok (Baji Béla); Ökokör; BaBakony folytatása (babahordozás, szoptatás, kötődés, hatékony tanulás); Lovas kurzusok; Gyermeknövelő „csomag”; Házi élelmiszer előállítási tanfolyamok (sajt, (be&ki)főzés); 

Együttműködés további közösségekkel: 

Annyira újak vagyunk a KKA-ban, hogy éppen csak bemutatkoztunk. Az Élőfalu hálózat több közösségét szegről-végről ismerjük. Ezt nem neveznénk együttműködésnek; mondjuk úgy kölcsönösen tudnunk egymásról. 

Szeretnénk elkerülni a „gyüttment pesti megváltja a falut” forgatókönyvet, ezért nagyon szeretnénk a katalizálás folyamatáról minél többet megtudni.    

A tanulás szerintünk egész életen át tart: mi szeretünk tanulni és szívesen osztjuk meg másokkal a tudásunk.

Kapcsolattartó: 
Zsoldos Éva - Vica
Témák: 
közösségi élelmiszertermelés
közösség által támogatott mezőgazdaság
helyi termelői piac
közösségi alapítvány