Kaláka - Székelyföldi fürdő- és közösségépítő mozgalom

A helyek és fürdők felújításában a hagyományos székelyföldi közösségi munka formáját, a kalákát választottuk. Székelyföldön indult el a kezdeményezés 2001-be, de ma már számos magyarországi kaláka is szerveződött. A kaláka bölcsessége, hogy mindenki azt adja a közösbe, amire ereje, tehetsége van, a legfiatalabbtól a legidősebbig. A kaláka főszervezője az Ars Topia Alapítvány, amely alapítvány számos önkéntessel, helyi civil szervezettel és állami vagy önkormányzati szervezettel együtt valósítja meg minden évben a Kalákákat. 2007-óta évente többet is. Ezt a laza, mégis erős közösséget a Kalákákon megjelenő önkéntesek adják (akár vendégként akár helyiként érkeznek a Kalákába)

A kezdet: 
baráti körből nőtt ki
Mi hozott titeket össze?: 

A közös munka, a teremtés ereje.

Amire büszkék vagyunk: 

Olyan helyek teremtődnek, amelyek mintha mindig is környezetünk részei lettek volna. A közös külső és belső munka létrehív valami csodálatosat, amelyre mindannyian büszkén gondolunk vissza, de csak akkor lesz hosszú életű, ha a közösség aki kialakította gondozza és fenntartja azt. Amennyiben ez nem sikerül, a természet adta anyagokból kialakított helyek, észrevétlenül visszaalakulnak, de ha a közösség elég erős, a fából készült medencék, a fűzépítmények, a pallóutak a gyeppadok míg közösség a közösség ellátják szerepüket. Mert egy hely nem az épített elemek tartósságától marad fenn.....

A legjobb pillanat: 

A kezdet: Régiófejlesztési terveket mutattak be a Pagony munkatársai egy lázárfalvi falufórumon. Ekkor szólalt fel egy helyi bácsi, aki azt mondta: "Ezekből a szép színes tervekből, sohasem valósul meg semmi"- Persze , ez a mondat felborzolta a mérnöki kedélyeket és megszerveződött az első Kaláka. Folytatás: A Kalákában nehéz fizikai munka folyik. Az önkéntesek többsége nem szokott hozzá, nyári tűző napon az egész napos munkához, mégis az esti előadásokon is részt vesz mindenki. Ha előadás van legtöbbször szenderegve, de ha táncházhoz húzzák a zenét, hajnalig táncolva. Mindezt úgy, hogy reggel 7 kor már elindul a munkálkodás. Folytatás: Mindenki tele energiával indul haza a Kalákából. Nem egyszer hallottam, hogy erőt kapnak ahhoz, hogy a saját házuk táját, saját közösségüket is megújítsák a Kalákában szerzett tapasztalatok mentén.

Jó tanács: 

Kitartás és annak a tudatosítása, hogy az előre eltervezett dolgok mindég csak irányt adhatnak, de sohasem pontosan terv szerint történnek.

Együttműködés további közösségekkel: 

"A kaláka nem titkolt célja, hogy a közös tervezési, építési munka során falubéli, régióbeli, és magyarországi résztvevők együtt és egymástól megtanulják, hogy hogyan lehet saját erőből, összefogással újjá teremteni azokat az örökségeket, amelyeket őseink ránk hagyományoztak. Hogyan lehet a természeti értékeket megőrizve annak lehetőségét kultúráltan kihasználni. Cél a természet közeli erózióvédelmi módszerek, a helyi, hagyományos, mára sokszor elfelejtett anyaghasználat felelevenítése, megtanulása. A hagyományos székely díszítőfestés technikája jelenik az információs táblákon és feliratokon. A diákok elszállásolásával, vendéglátásával a faluturizmus alapjait lehet megtanulni. Eközben erősödik a falu és régió összefogása. Mindezek tudatosítására, az építési munka alatt esténként koncertet, táncházat, meghívott vendégekkel esti beszélgetéseket szervezünk, amelynek témája az értékvédelem és falufejlesztés, régiófejlesztés és autonómia, táj-, természet-és környezetvédelem, építészeti érték- és faluképvédelem kérdésköre. Ez a közösségi munka nem csupán értékvédelem és tájfejlesztés, hanem közösségépítés. Hiszen a táj elevenségét, életét csak az ott élők tudják továbbörökíteni a jövőbe, s nem mindegy, hogy milyen formában. Összefogással és együttműködéssel a tájban rejlő értékek megőrzésével, az örökség tiszteletben tartásával lehet úgy építkezni, hogy a ma ott élő közösség ezt az értéket használhassa saját gyógyulására és egzisztenciájának javítására. A víz az élet hordozója, s ha alázatos módon fordulunk hozzá az egyén, a közösség és a táj gyógyulását hozza. Egy ilyen munka után az ember a vízre nem tud másként tekinteni, mint a legnagyobb kincsre." Herczeg Ágnes

Együttműködések: 

Számos civil szervezettel, önkormányzati apparátussal, céggel, irodával dolgozunk együtt. Az együttműködések a Kaláka helyszínétől függnek, hiszen ott a helyi érdekeltségű szervezeteket keressük meg. Kiemelkedő együttműködők a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda, Transpagony Táj-és Kertépítész Iroda, Axis Iroda a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolásai és erdélyi egyetem egyetemisták között hirdette meg alkotótábor keretén belül a fürdőépítési munkát. A Kós Károly Egyesülés vándorépítészei.

1111 Budapest
Kapcsolattartó: 
Kiss-Tikk Dóra
Tagok száma: 
400
Témák: 
közösségi kert
Egyéb témák: 
közösségi terek megújítása, tájgyógyítás, helyteremtés, örökség újraértelmezése