Varázsműhely

A projekt  Célcsoportja a Nyíregyházán, és a tanyabokrokban élő alacsony jövedelmű családok, akiknél évek óta nem volt felújítás, szegényes körülmények közt élnek, és önerőből képtelenek ezen a helyzeten változtatni.
A projekt ideje alatt 5 család lakásának belső szépítését, felújítását végezzük el önkénteseink, tagjaink segítségével. Szakemberek, a családok, önkéntesek és tagjaink bevonásával valósítjuk meg a programot.
A program másik eleme egy internetes felületen elinduló adománybolt létrehozása és működtetése. 
 

Cél: 

A projekt ideje alatt legalább 5 család otthonát, berendezési tárgyait újítjuk fel, szépítjük meg. Célunk, hogy kivezessük őket ebből az érzelmi és életviteli mélypontból, aktivizáljuk a bennük lévő mozgatórugókat, és velük együttműködve elindítsuk az „öngyógyító” folyamatokat, ami elvezethet a munkavállaláshoz, a gyerekek pozitív jövőképéhez, új kapcsolatokhoz, és jobb életminőség kialakulásához.
 

Lépések: 

A projekt ideje alatt 5 család lakásának belső szépítését, felújítását végezzük el önkénteseink, tagjaink segítségével. De ez csak a kezdet! Elsőként a varázsműhelyet alakítják ki egy régi nyári konyhából. Itt állnak majd azok a kézi szerszámok, eszközök, amik szükségesek a bútorok átalakításához, felújításához, valamint a segítő kezek is adottak lesznek önkénteseinknek, tagjainknak köszönhetően. A műhelyben együtt dolgozik majd a szövetkezet csapata a kiválasztott családok tagjaival. A műhely nem csak egy épület, hanem egy közösségi tér is lesz, ahol bízunk benne, hogy minél több rászoruló család, önkéntes, és támogató fordul majd meg, és hol munkával, hol jó beszélgetésekkel, közösségi programokkal tölthetjük majd az időt.

A program másik eleme egy internetes felületen elinduló adománybolt létrehozása és működtetése.  Nem klasszikus adományboltról van szó, mivel arra egyelőre nincs lehetőségünk, hogy egy állandó helyiségben folyamatosan értékesíthessük a felajánlásokból érkező tárgyakat. Viszont tervezzük garázsvásárok tartását, így nem csak az interneten kialakításra kerülő felületeken, hanem Nyíregyházán egy-egy előre meghirdetett vásár keretében is lehetősége lesz mindenkinek a megvásárolt áru értékével támogatni a rászoruló családokat.  
 

Eredmények: 

A projekt célcsoportja: a Nyíregyházán, és a tanyabokrokban élő alacsony jövedelmű családok, akiknél évek óta nem volt felújítás, szegényes körülmények közt élnek, és önerőből képtelenek ezen a helyzeten változtatni.
Fontosabb tevékenységek és módszerek:
„Varázsműhely” létrehozása, ahol a családtagokkal, önkéntesekkel, tagjainkkal közösen végezzük a bútorok felújítását, a lakberendezési tárgyak készítését. Festés, falak javítása a családoknál. Adománygyűjtő kampány berendezési tárgyak, játékok, könyvek gyűjtésére. Virtuális adománybolt létrehozása az adományba érkezett tárgyak egy részének értékesítésére a hosszú távú fenntarthatóságért.
Bevont személyek:
Szakemberek, a családok, önkéntesek és tagjaink bevonásával valósítjuk meg a programot. A családokkal legalább 15 fő dolgozik majd együtt.
Együttműködések, az eredmények hasznosítása:
A célcsoporttal szoros együttműködésben dolgozunk. A családok megtalálásához a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családi Kör Egyesületével, és a Human-Net Alapítvánnyal vesszük fel a kapcsolatot.
 

Tanácsok: 

Legyen egy hosszabb előkészítő szakasz, amikor lehet a családokkal foglalkozni, hosszabb segítő folyamaton vehetnek részt. 
A családok kiválasztására is kellő időt kell szánni. Fontos, hogy olyan családok kerüljenek be a programba, akik motiváltak, vagy az előzetes beszélgetések során erősíthető a motivációjuk, elköteleződésük. A program csak egy "kezdő lökés" legyen, ami kizökkenti őket a jelenlegi, lefelé mutató kerékvágásból. A családokat mindenképpen be kell vonni a tervezés, előkészítés szakaszába is, és hosszú utánkövetési munka szükséges. Arra kell törekedni, hogy a bevont családok szintén segítővé váljanak. Nálunk is volt olyan család, ahonnan a családtagok már a következő helyszínen velünk együtt dolgoztak. Megtapasztalták, milyen érzés segítséget kapni, mennyire sokat jelentett nekik, és ők is szerettek volna hasonlóan jó érzést okozni más családoknál. Érdemes már a projekt elején erősíteni ezt a vonalat is.

Kezdeményezők: 

Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás élénkítő Szociális Szövetkezet
Tevékenységünk során arra törekszünk, hogy a hátrányos helyzet visszafordításához nyújtsunk segítséget.
a hátrányos helyzet leküzdéséhez szükséges a foglalkoztatás, ezzel együtt a foglalkoztathatóság, a másokkal való együttélési képesség, szükséges a képzés, valamint minden olyan szervezettel, gazdasági társasággal való együttműködés, akinek valóságos szerepe van, vagy lehet a hátrányos helyzet felszámolásában.
Segítjük más szervezetek létrejöttét, közösséget építünk. A foglalkoztatás mellett legalább ennyire fontosnak tartjuk, hogy segítsük a helyi közösségek létrejöttét és aktív működését. Látjuk, hogy milyen folyamatok zajlanak most helyben, és keressük azokat a beavatkozási pontokat, ahol szövetkezetünk segíteni tud.
 

Kontakt személy: 
Lencsés Brigitta
Helyszín: 
Varázsműhely
Rókabokor 15
4400 Nyíregyháza
Magyarország
Telefon: 06 20/ 5694 694
47° 56' 17.682" N, 21° 37' 3.8856" E
HU
Támogatók: 
Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap Ökotárs alapítvány. Autonómia alapítvány EM net CF Kárpátok alapítvány - Magyarország
Témák: 
szociális szövetkezet
társadalmi vállalkozás