Jó tanácsok

A közösségekkel való munka során sok tapasztalat gyűlt össze. Ezeket most megosztjuk. Talán, benneteket is megerősít, előrevisz és támogat majd.

Hogyan lehet embereket csoporttá kovácsolni, és hogyan lehet megteremteni a sikeres együttműködés alapjait a helyi közösségemben? Gyakori tévedés a közösségi csoportok megalakulása során hogy, mivel a tagok az őket összehozó cél iránt elkötelezettek, könnyedén tudnak majd együttműködni. Az első pillanattól tiszta és világos struktúrára és folyamatokra van szükség, mert ez segíti a csoporttagokat, hogy élvezettel és hatékonyan tevékenykedhessenek. Szánjunk időt egymás megismerésére.

Ismerd föl, hogy a lelkesedés egy értékes természeti erőforrás. Az emberek a környezetvédő mozgalomban nagyon keményen dolgoznak, hogy megóvják az erdőket, a halászterületeket, a réteket és itt fel kell soroljuk - mint védelemre szoruló veszélyeztetett területet – az aktivisták lelkesedését.

"A második alapelv az, hogy újradefiniáljuk: mit jelent a jó élet számunkra. Ha számodra az élet célja olyan gyönyörű életet élni, amely neked és a világ számára is jó, az másfajta aktivizmust eredményez – olyat, amely során csillog az ember szeme. Komolyan veszi szenvedélyét, beleteszi szívét-lelkét az életformájába.

Ha az emberek egy csoportja már összejött, és elhatározta, hogy Átalakulás kezdeményezést indít, akkor a tapasztalataink szerint a leginkább eredményre vezető megközelítést a kezdeményező csoport koncepciója jelenti. A kezdeményező csoport munkája indítja el az Átalakulás alaptevékenységeit...

Ha nem tudjuk elképzelni, milyen lehet egy alacsonyabb szénfelhasználású világ, az jelentősen hátráltatja a megtervezését és megvalósítását. Hogyan tudjuk legjobban leküzdeni ezt a kollektív "fantáziátlanságot"? A jövőkép-alkotás megkülönbözteti az Átalakulás mozgalmát a legtöbb más környezetvédelmi mozgalomtól. Az Átalakulás nem a jövő ijesztő ábrázolásával kampányol, hanem azt javasolja, hogy pozitív jövőkép kidolgozásából induljunk ki, a következő kérdés megválaszolásával: Ha 2030-ban arra ébrednénk, hogy az Átalakulás elérte céljait, mit látnánk, éreznénk, hallanánk?

"Az aktivizmust gyakran azonosítjuk megbeszéléseken való részvétellel, felvonulásokkal, kampányolással, ami rettenetesen fontos. Ez ügyben sokat tanultam Joanna Macy-től. A Nagy Fordulatról (Great Turning) az ő szemében az a történet, ami itt és most, általunk jön létre. Ő a nagy Fordulat három dimenziójáról beszél.

"A negyedik tanács az, hogy kövessük a belső iránytűnket – az örömöt. Az öröm magába foglalja, hogy odafigyelünk: mi tölt el bennünket lelkesedéssel, mikor érezzük jól magunkat.

Oldalak